Hoppa till huvudinnehåll

Försöket med cykelfält på Ågatan delar som förväntat åsikter bland Borgåbor: "Verkar finnas okunnighet om vem som ska väja"

Bild på Ågatan i Borgå. På gatan har man med vitt målat vita linjer och bilder på cyklar på båda sidorna av körbanan.
Det är ännu för tidigt att säga om försöket kommer att få fortsättning. Bild på Ågatan i Borgå. På gatan har man med vitt målat vita linjer och bilder på cyklar på båda sidorna av körbanan. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,Ågatan,Försök med cykelfält i Borgå

Cykelfälten som staden prövar på Ågatan i Borgå får positiv feedback av cyklister medan bilister tycker att de är jobbiga.

I början av juni dök det upp nya vita linjer på den delen av Ågatan som ligger mellan Mannerheimgatan och Alexandersgatan.

Körbanan har delats upp i tre fält: på båda sidorna av körbanan finns cykelfält och i mitten ett fält för motorfordon.

Då två motorfordon möts måste de väja ut på cykelfälten för att komma förbi varandra. Exakta instruktioner för hur man ska bete sig finns på stadens sidor.

- Cykelfälten har tydligen delat åsikter, vilket nog vara att förvänta. De som rört sig gående eller med cykel har gett positiv feedback medan det från bilburna har kommit kommentarer om att de undrar vad man behöver ett sådant här system till, säger trafikingenjör Antti Rahiala.

En blå skylt i korsningen av Lundagatan och Ågatan i Borgå. På skylten står regler om hur man ska köra.
Skyltar visar hur man ska köra. Den här finns i korsningen av Lundagatan och Ågatan. En blå skylt i korsningen av Lundagatan och Ågatan i Borgå. På skylten står regler om hur man ska köra. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,Ågatan,Försök med cykelfält i Borgå

Den som vill kan säga sin åsikt om försöket i en enkät på stadens webbplats.

Förra sommaren gjordes ett trafikförsök med avsikt att lugna Östra strandvägen för fotgängare. Då styrdes cyklisterna istället över på Ågatan.

Efter förra sommarens försök kom önskemål om att göra det tydligare för cyklister var på körbanan de ska befinna sig. Det här gör man nu med årets cykelfiler.

Enklare för cyklister

De som gillar arrangemanget tycker att det underlättar i trafiken på flera sätt.

- Det som jag har hört är att det för cyklister är klarare var de ska vara nu. Tidigare, då de skulle cykla på körbanan, var många lite osäkra på om de faktiskt fick vara där, säger Rahiala.

Flera har också sagt att de utmålade cykelfilerna fungerar som en påminnelse för bilister som parkerat längs gatan om att de måste se sig om efter cyklister innan de slår upp bildörren.

Åtminstone då Rahiala själv rört sig längs Ågatan i juli, både med bil och med cykel, så har trafiken fungerat bra.

- Bilisterna har förvånansvärt bra tagit till sig det här med att köra i mitten och väja. Hastigheten har kanske sänkts lite, vilket förstås är bra med tanke på säkerheten.

Jobbigt i början

Vilka saker har då de som inte gillar försöket lyft fram?

- Främst just det att man måste väja för bilisten som kommer emot. Det verkar finnas lite okunnighet om vem som ska väja om en bil och en cykel möts, säger Rahiala.

Det är alltid den som byter fil eller kör in på filen som ska sakta in och väja.

Bild på Ågatan i Borgå. På gatan har man med vitt målat vita linjer och bilder på cyklar på båda sidorna av körbanan.
Det har redan kommit in feedback om försöket. De flesta som har gillat det är cyklister. Bild på Ågatan i Borgå. På gatan har man med vitt målat vita linjer och bilder på cyklar på båda sidorna av körbanan. Bild: Yle / Mira Bäck Borgå,Ågatan,Försök med cykelfält i Borgå

- När man kör in på Ågatan möts man av skyltar som påminner bilisterna om att köra i mitten av gatan och väja till höger, säger Rahiala.

Om försöket blir permanent eller inte är för tidigt att säga.

- Tanken är att försöket ska fortsätta till september-oktober. När sommaren blir höst måste vi diskutera hur vi ska gå vidare.

Han anser att den bästa lösningen på lång sikt skulle vara att göra om det aktuella avsnittet av Ågatan till en cykelgata och få den att fungera så bra som möjligt vid olika årstider och situationer.

Läs också