Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsks mörka sidor med Kjell och Ove Simosas: "Bola-bisin är en sengångare i Lindkoski"

Mörk gårdsmiljö.
- Det här är gamla trakter och här har händi saker och ting, precis som på andra ställen. Här har funnits människor i tusentals år, säger Ove Simosas. Mörk gårdsmiljö. Bild: Yle/Mikael Kokkola lantgårdar

Vad händer när man lyfter upp dom mörka historierna från sin hemort och hur gör föräldrar för att hålla sina barn borta från farliga platser?

Dimman håller fält, vägar, människor, hus och skogar i sitt gråkalla grepp då Yle Östnylands sändningsbil tar sig igenom morgonen på väg till Lindkoski i Lappträsk.

Där väntar bröderna Kjell och Ove Simosas på att få berätta om bygdens mörka sidor.

Alldeles för glada och goda önskar de godmorgon ute på gårdsplanen till sin släktgård Orrnäs med anor från 1630-talet.

- Visst vet man att det också finns mörka sidor på de flesta orter, men inte är det någonting som direkt stiger till ytan, då jag tänker på Lindkoski, säger Ove.

Men.

- Det här är gamla trakter och här har händi saker och ting, precis som på andra ställen. Här har funnits människor i tusentals år.

Ove Simosas till vänster, Kjell Simosas till höger. Båda står och ser glada ut.
Ove och Kjell Simosas. Ove Simosas till vänster, Kjell Simosas till höger. Båda står och ser glada ut. Bild: Mikael Kokkola/ Yle Lappträsk,Lindkoski,ove simosas

- Under ytan här i Lindkoski hittar man mera glädje än mord, säger Kjell.

För att komma i den rätta mörka stämningen ber jag Kjell berätta om Bola-bisin, en figur som många Lappträskbarn har fått höra om i sin barndom.

- När man måste hålla pli på barn och hålla dem borta från farliga ställen så hittar föräldrar lät på något att skrämma barnen med och Lindkoskis version av det här heter Bola-bisin. Det är lite som The Boogeyman på engelska, säger Kjell.

På Kjell junior fungerade Bola-bisikortet en tid och höll honom borta från bäcken, vinden och skogen.

- Småningom började jag ifrågasätta Bola-bisins existens. Hur ser han ut frågade jag mina föräldrar.

En lördagskväll fick allt sen sin förklaring.

- På tv:n visades ett naturprogram och där dök en sengångare upp ur vattnet och såg ganska kuslig ut. Då sa min farsa att det där är Bola-bisin, säger Kjell Simosas.

Grusgång och stort lider.
Gården har anor från 1630-talet. Grusgång och stort lider. Bild: Yle/Mikael Kokkola lantgårdar,lappträsk

Ove Simosas vidkänns inte riktigt Bola-bisin från sin egen barndom, jag var säkert så mycket snällare än Kjell, säger han, men han minns nog andra kusligheter.

- Här finns Orrberget, Orrbiärji, och vargropen. Dit skulle man inte gå ensam. Där finns branta stup.

Från mer historisk tid nämner Ove Packusten, en stor sten uppe på en bergskant, som byborna hade som gömställe.

- Under Stora ofreden (tidigt 1700-tal) och också senare, for folk från gårdarna dit och man förde mat upp åt dem, åtminstone gårdarnas bissar var i gömman där.

I grannbyn, Norrby, finns ett likadant gömställe, Kornbiergskamrarena.

- Man ska var nyfiken och ta reda på saker och de mörka berättelserna är intressanta, likaväl som positiva saker. Ju längre tiden går blir de mera en story, än något dramatiskt som man förknippar med en person, säger Ove Simosas.

Solstolar i regn.
Solstolar i regn. Bild: Yle/Mikael Kokkola solstolar