Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa bibliotek lånar inte bara ut böcker – nu finns också motionsredskap i utbudet

Tapani Häkkinen i Lovisa bibliotek
Tapani Häkkinen visar upp olika motionsredskap som finns på Lovisa bilbiotek. Tapani Häkkinen i Lovisa bibliotek Bild: Milena Hackman / Yle Lovisa,lovisa bibliotek

Böcker och filmer hör till det typiska utbudet som finns på bibliotek. På Lovisa bibliotek kan man nu även låna idrotts- och motionsredskap.

Tapani Häkkinen, bibliotekschef i Lovisa, säger att biblioteket började låna ut motionsredskap den första juli. Det var stadens fritidssektor som ordnade utrustningen.

– Det finns ett antal olika motionsredskap, som utrustning för frisbeegolf, olika träningsredskap, gångstavar, snöskor och motionsgummiband.

Det finns även en gympapåse, som innehåller en hel del olika idrottsredskap.

– Vi har haft utrustningen här ganska kort tid, lite under en månad, men de flesta redskapen har varit utlånade redan en eller två gånger.

Motionsredskap
De populäraste redskapen är kettlebellsen, som finns i tre olika tyngder. Motionsredskap Bild: Milena Hackman / Yle Lovisa,motionsredskap

Det mest populära redskapet är kettlebells, som används i bland annat tyngdlyftning. På bibliotekets hylla hittar man dem i tre olika vikter.

– Vi får se i framtiden hur väl utrustningen har gått åt och kanske sedan fråga fritidssektorn om vi kan få lite till redskap.

Idén om att Lovisa bibliotek skulle börja låna ut motionsredskap kom från fritidssektorn, som hade kvar pengar i sin budget och ville använda dem för att utvidga bibliotekets utbud.

Utlåningen fungerar med bibliotekskort

– Vem som helst med ett Helle-bibliotekskort kan marschera in här och plocka med sig några motionsredskap. Enda skillnaden till vårt övriga material är att redskapen endast lånas ut från huvudbiblioteket.

Skillnaden till det övriga utbudet är att redskapet endast kan lånas från huvudbiblioteket, dit de också ska returneras.

Biblioteket påverkas av stadens dåliga ekonomi

Lovisa stads ekonomi går på tunn is och därför har biblioteket inte i sikte att ytterligare utvidga sitt utbud.

Lovisa bibliotek
Lovisa bibliotek påverkas av stadens dåliga ekonomiska situation. Lovisa bibliotek Bild: Milena Hackman / Yle Lovisa,bibliotek

– Vi tänker alltid på hur vi kan utvidga utbudet, men nu har stadens ekonomi varit på den sämre sidan och det påverkar vår budget och vad vi kan skaffa in.

Biblioteket vill försäkra sig om att kunna erbjuda böcker och annat material som kunderna förväntar sig ha tillgång till.

Inga motionsredskap i bibliotek i Borgå

På bibliotek i Borgå finns det för tillfället inte möjlighet att låna idrotts- eller motionsredskap, men saken är på gång.

Malin Hollmén, chef för bibliotekstjänster i Borgå, säger att man eventuellt nästa år kan låna sådana redskap från stadsbiblioteket i Borgå.

– Vi lånar ännu inte ut motionsredskap på biblioteken i Borgå men vi har planer för att göra det, säger Hollmén.

På stadsbiblioteket saknas ett rum där redskapen kan förvaras.

– Vi har velat vänta tills huvudbiblioteket renoveras för att kunna planera ett bra system för att förvara redskapen.

Hollmén säger att renoveringen sköts upp som en sparåtgärd.

– Vi hoppas att den ska genomföras nästa år, men om inte så kan vi eventuellt ändå göra i ordning ett förvaringssystem för redskapen, så att vi också kan låna ut motionsredskap här i Borgå.

Borgå stadsbibliotek
Borgå stadsbibliotek får eventuellt motionsredskap nästa år. Borgå stadsbibliotek Bild: Yle/Sarah Haglund borgå stadsbibliotek

Ett biblioteksutbud som främjar invånarnas välmående

Hollmén tycker att utlåning av motionsutrustning är en tjänst som passar väl in i bibliotekets utbud.

– Idén är att folk ska kunna prova på olika motionsgrenar, utan att själva behöva köpa redskapen.

Utlåning av idrotts- och motionsredskap finns redan i många bibliotek i Finland.

– En viktig uppgift som bibliotek har är att främja invånarnas välmående. Det är fint om man kan göra det på ett ännu mera mångsidigt sätt än i dag.

Artikeln uppdaterad 29.7.2020 kl. 9.53. Ett uttalande av Malin Hollmén preciserades.