Hoppa till huvudinnehåll

Mindre risk att råka ut för olyckor i Pyttis än i resten av Svenskfinland - Pyttisbo: Man känner sig på alla sätt trygg här

Odlaren Rune Drockila
Pyttisbon Rune Drockila tror inte Pyttisbor är så värst annorlunda än någon annan. Odlaren Rune Drockila jordgubbe,Pyttis,lantbruk,rune drockila

Pyttis är Svenskfinlands tryggaste kommun, åtminstone om man tittar på hur ofta folk råkar ut för olyckor.

I Institutet för hälsa och välfärd, THL:s index för olycksfall får nämligen Pyttis de lägsta, det vill säga de bästa, poängen av alla Svenskfinlands kommuner på fastlandet.

Indexet för olycksfall är en del av sjuklighetsindexet och beskriver hur vanligt det är att behöva sjukhusvård på grund av olycksfall.

- Det är nog en överraskning för mig, för inte har jag en aning om vad det kan bero på, säger Pyttisbon Rune Drockila när han får höra att Pyttis klarar sig bra i statistiken.

Drockila har inte märkt att Pyttisborna skulle vara försiktigare än andra.

- Jag kan inte tänka mig varför man skulle vara det, säger Drockila.

Reportern funderar på om man kanske behövt lära sig att ta det säkra före det osäkra i och med att det är långt till närmsta sjukhus om man råkar slå sig.

Den här teorin går inte alls hem hos Drockila.

- Jag tycker vi har nära till allt. Det är en timmes resa till Helsingfors, och så bor vi ju riktigt nära Kotka, påpekar han.

Brutna revben

Det finns ändå några saker som Drockila kan tänka sig att eventuellt inverkar.

- Om det nu gäller trafik till exempel, så har ju största delen av trafiken övergått till motorvägen, och den är ju trygg, säger han.

Enligt Drockila är Pyttisbor laglydiga i trafiken, men knappast bättre chaufförer än någon annanstans.

Drockila är själv jordbrukare och håller dessutom på med skogsbruk. Han funderar på om minskningen av antalet jordbrukare i kommunen kan påverka.

- Där är ju olycksbenägenheten kanske lite större av olika orsaker, säger Drockila.

Man som målar gul färg på en vägg.
Drockila berättar att han håller på med att måla i en stuga, och poängterar att man måste se till att stegar och ställningar står stadigt så man inte faller ner. Många olyckor händer i hemmet. Arkivbild. Man som målar gul färg på en vägg. målare,målfärger,renovering,Pensel,byggarbetsplatser

Själv har han en gång råkat ut för en olycka som tog honom till sjukhuset.

- Jag har halkat ner från en släpvagn med ett par brutna revben som resultat. Men inte något värre, som tur.

Att Pyttis är en trygg kommun skriver han under.

- Det är nog sant. Tryggt är det nog, man känner sig på alla sätt trygg här, säger Drockila.

Om Pyttis är Svenskfinlands tryggaste kommun så ligger Hangö på andra änden av skalan. Där sker nämligen flest olycksfall per invånare och år, om man tittar på de svensk- och tvåspråkiga kommunerna.

Både Hangö och Pyttis klarar sig ändå bra om man jämför med samtliga kommuner i landet. Svenskfinland är alltså relativt förskonat från olyckor.

Här kan du själv botanisera (på finska) i olika aspekter av sjuklighetsindexet och jämföra siffrorna för landets kommuner.