Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet tar till hårdhandskarna mot sociala medier: "Kritiken måste ha en gräns"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller tal
President Recep Tayyip Erdoğan har tidigare hotat att "förgöra" Twitter. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller tal Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,Recep Tayyip Erdogan

Parlamentet i Turkiet har godkänt en lag som inför en rad nya regler för de största plattformarna på sociala medier. Presidentkansliet anser att det som är olagligt på gatan också ska vara det på nätet. Experter och kritiker varnar att regeringen försöker strypa det fria ordets sista tillhåll i Turkiet.

Lagen, som lades fram av regeringspartiet AKP och nationalistiska MHP, kräver en rad åtgärder av aktörer på sociala medier om de vill vara verksamma i Turkiet. Lagen gäller plattformar med över en miljon unika besökare dagligen.

Bolagen, i det här fallet bland andra Facebook, Twitter och Youtube, måste utse en lokal representant i Turkiet. Representanten ska kunna fungera som kontaktperson mellan bolaget och turkiska myndigheter.

Den nya lagen inför också tidsfrister för bolagen att radera innehåll, om turkiska myndigheter har bestämt att det behöver göras. Om bolaget inte lyder före tidsfristen löper ut kan myndigheter blockera reklam på plattformen, utmäta böter till bolaget och strypa nättrafiken till sajten med upp till 90 procent, vilket i praktiken helt blockerar åtkomst till den.

Lagen kräver också att servrar som lagrar data om turkiska användare måste placeras i Turkiet.

– Av rädsla att deras konton och data utlämnas och att de kan ställas inför rätta, kommer användare inte längre att dela regeringskritiskt innehåll, säger Yaman Akdeniz, professor och expert på interneträtt vid Bilgi-universitetet i Istanbul.

"Inget hinder för att uttrycka sina åsikter"

Myndigheterna i Turkiet har redan tidigare inskränkt turkiska användares svängrum på sociala medier. Staten har flitigt åtalat användare för att ha hånat president Recep Tayyip Erdoğan eller hans ministrar, eller för kritik mot regeringens militära företag eller hantering av coronasituationen.

President Erdoğans talesperson Ibrahim Kalin avvisar ändå farhågor om att den nya lagen skulle begränsa yttrandefriheten.

– Det finns inget hinder för användare på sociala medier att fritt uttrycka sina åsikter, sa Kalin i en intervju med CNN-Turk.

– Här är regeln: Vad som än är olagligt på gatan är det också på nätet, det måste finnas en gräns för kritik.

Presidentkansliet har haft ett turbulent förhållande med sociala medier. I juni försökte president Erdoğan nå ut till en yngre publik på Youtube i en direktsändning med namnet "Möte med ungdomen".

Presidentkansliet hade stängt av kommentarfunktionen, men tittare kunde rösta med en tumme upp eller ned. Erdoğan fick kring 400 000 tummar ned och kring 100 000 tummar upp.

Trots en omfattande följarskara gillar inte president Erdoğan sociala medier. Han har tidigare kallat plattformarna "en mördares kniv" och hotat "förgöra" Twitter.

År 2013 var sociala medier centrala för mobiliserandet av regeringskritiska demonstrationer. 2014 blockerade Erdoğans regering Twitter och Youtube i Turkiet efter att ljudfiler hade läckts ut på nätet. Ljudfilerna gav vid handen att Erdoğan och hans inre krets skulle vara inblandade i en korruptionsskandal.

Begränsningarna skapar alternativ

Enligt experter och kritiker hotar den nya lagen öka censuren i Turkiet och hjälpa myndigheter kuva oliktänkare.

FN varnar att lagen ger staten verktyg att utöva ännu mer kontroll över medierna i landet, och Human Rights Watch befarar att användare kan komma att gripas godtyckligt.

De senaste tio åren har de stora medierna antingen hamnat under statlig kontroll eller köpts av affärsmän, som är lojala till regeringen. Det har drivit allt fler turkar till sociala medier och mindre nyhetstjänster, för att få kritisk rapportering.

– I tidning och radio rapporteras inget utan hans (president Erdoğan, red. anm.) lov. Och ändå räcker det inte, säger Rusen Cakir, som driver en mindre nyhetssajt som hittills undkommit censuren.

Nu utmanar president Erdoğan även sociala medier, ett företag som enligt Cakir är dömt att misslyckas.

– Då staten stänger en plattform, öppnar en annan. Förbjuder man Youtube, dyker en annan plattform upp, eller så byter folk till poddar. Det här får varken Turkiet eller en stat över huvud taget så lätt under kontroll.

Källor: AFP, Reuters, SRF

Läs också