Hoppa till huvudinnehåll

USA: Justitieminister William Barr rök ihop med demokrater i hätsk kongressutfrågning – försvarade mobilisering av federala styrkor för att bemöta protester

USA:s justitieminister William Barr pratar under ett förhör 28.7.2020. Han tittar uppåt och ser nästan ut som om han grimaserar.
Justitieminister William Barr ses som en av Donald Trumps lojalaste bundsförvanter. USA:s justitieminister William Barr pratar under ett förhör 28.7.2020. Han tittar uppåt och ser nästan ut som om han grimaserar. Bild: European Pressphoto Agency EPA William Barr,USA,USA:s justitieminister,Justitieminister,justitieminister

USA:s justitieminister William Barr försvarar kraftigt Trumpadministrationens beslut att använda federala styrkor för att bemöta demonstrationer mot rasojämlikheter och polisövervåld i Portland, Oregon, och flera andra amerikanska städer.

Barr förhördes av demokratledda representanthusets justitieutskott i tisdags.

Enligt Barr behövdes säkerhetsstyrkorna för att upprätthålla lag och ordning eftersom vissa använt demonstrationerna som förevändning för att begå brott.

Protestvågen i USA startade efter att afroamerikanen George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i staden Minneapolis i slutet av maj.

Vissa av protesterna i Portland de senaste veckorna har eskalerat till våldsamheter, men många har varit fredliga. Videoinspelningar tyder på att federala agenter ingripit kraftfullt också i situationer där våld inte förekommit.

Polisbyggnad står i brand i Los Angeles.
Protester har pågått länge i USA. Bild från Los Angeles. Polisbyggnad står i brand i Los Angeles. Bild: EPA-EFE/All Over Press Los Angeles,protester

Förhöret präglades av spänningar och antog tidigt ett hätskt tonfall när demokratiska kongressledamöter upprepade gånger avbröt och talade på Barr medan justitieministern försvarade sitt och administrationens agerande i olika frågor.

– Du har medverkat till presidentens värsta misslyckanden, sade demokraten Jerrold Nadler, ordförande för justitieutskottet, till Barr.

Barr försvarade sig och sade att “våldsamma demonstranter och anarkister har tagit över legitima protester” och menade att våldet som förekommit i städer som Portland ofta saknat en koppling till George Floyds död.

Barr vidhöll också att det inte förekommer strukturell rasism inom den amerikanska poliskåren.

Roger Stones och Michael Flynns ärenden igen på tapeten

Demokraterna anklagade också Barr för att osakligt ha ingripit i rättsprocesser som berört Michael Flynn och Roger Stone, i syfte att appellera till president Donald Trump.

Tidigare i år lade justitieministeriet under Barrs ledning ned utredningen mot Flynn, Trumps tidigare säkerhetsrådgivare. Roger Stone dömdes för mened och hot mot vittnen. Barr blandade sig i fallet på ett sätt som bidrog till att fyra åklagare avgick.

I förhöret försvarade Barr sitt agerande genom att påstå att åtalet mot Stone skulle ha drivits orimligt hårt av åklagarna i fallet.

Justitieminister William Barr (USA) förhörs i kongressen.
Demokrater har länge velat förhöra Barr. Det här var första gången han utfrågades inför justitieutskottet. Justitieminister William Barr (USA) förhörs i kongressen. Bild: AFP / Lehtikuva William Barr,USA,USA:s justitieminister,Justitieminister,justitieminister,förhör

Men åklagarna, som pläderade för ett straff på mellan sju och nio års fängelse, hänvisade till att de följde justitieministeriets och Barrs egna riktlinjer.

Demokrater har i flera månader krävt att få förhöra Barr, som i egenskap av justitieminister är landets högst rankade tjänsteman i frågor som gäller lag och ordning. Barr, som profilerat sig som en av president Donald Trumps mest lojala bundsförvanter, hade fram till igår tackat nej och hänvisat till tidsbrist.

Det var första gången han utfrågades inför justitieutskottet sedan han tillträdde som justitieminister i början av fjolåret.

Poströstning en riskfaktor i presidentvalet menar Barr

Vidare pressade demokraterna Barr för hans upprepade varningar för riskerna med poströstning i det kommande presidentvalet.

President Trump har flera gånger påstått att poströsting inte går att lita på och att det leder till valfusk och Barr har i intervjuer sagt att det finns en betydande risk för att utländska makter förfalskar valsedlar.

Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Vita huset. Han tittar åt sidan.
President Trump har riktat kritik mot poströstning. Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Vita huset. Han tittar åt sidan. Bild: MediaPunch / AOP Donald Trump

Experter har tonat ned riskerna och sagt att ett scenario där utländska makter ingriper för att förfalska valsedlar i större omfattning är ytterst osannolikt.

Demokraten Cedrtic L.Richmond från Lousiana frågade om Barr tror att det kommande presidentvalet är riggat, ett påstående som Trump också fört fram flera gånger framför allt på twitter.

Barr svarade att han inte har skäl att tro det.

– Men om det förekommer poströstning i stor skala, så ökar det riskerna för valfusk, tillade Barr.

Källor: Washington Post, AP.

Artikeln uppdaterades 29.7 klockan 09.16. Barrs titel i ingressen ändrades.

Artikeln uppdaterades 29.7 klockan 15:38 med en mening i början av texten, där det framgår att Barr utfrågades av representanthusets justitieutskott.