Hoppa till huvudinnehåll

Begränsat antal åskådare kan bli aktuellt för OS i Tokyo: ”Måste bygga en miljö där människor känner sig säkra”

De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.
De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sommar-OS i Tokyo 2020,olympiska spelen,Tokyo,Olympiska ringarna

Den japanska arrangören och IOK måste tänka i nya banor för att sommar-OS ska gå att genomföra nästa år. Bland annat kan välfyllda läktare vara ett minne blott. Vi behöver även ett starkt system kring inkvartering och transport, säger spelens vd Toshiro Muto till BBC.

Förra veckan skulle OS i Tokyo ha invigts och tusentals idrottare skulle ha tävlat framför en mångmiljonpublik. Men på grund av coronapandemin gick spelen inte att genomföra och sköts upp med ett år.

Internationella olympiska kommittén IOK vill inte skjuta upp spelen ytterligare och i Tokyo pågår arbetet för att kunna arrangera OS med start den 23 juli 2021.

– Vi gör allt vi kan för att kunna hålla invigningen den 23 juli. Alla fokuserar på att spelen kan arrangeras nästa år och vi är alla på samma sida.

– Vi har diskuterat med IOK:s president Thomas Bach och han anser att det inte är lägligt att fundera på att ställa in eller flytta fram igen, säger sommarspelens vd Toshiro Muto till BBC.

Enligt Muto har Bach inte undersökt möjligheten att genomföra OS utan publik. Han ska ändå ha antytt att det kan bli aktuellt med begränsat antal åskådare.

– Han kanske överväger ett begränsat antal med fullt beaktande av social distansering, säger Muto.

Toshiro Muto ser fundersam ut vid mikrofoner.
Toshiro Muto. Toshiro Muto ser fundersam ut vid mikrofoner. Sommar-OS i Tokyo 2020,Toshirō Mutō

Vaccin en fördel men ingen förutsättning

Med ett drygt år kvar till OS finns en stor skepsis bland den japanska befolkningen. Två undersökningar i juli visade att en majoritet av japanerna anser att OS borde skjutas upp ytterligare eller ställas in.

Medicinska experter har också sagt att OS inte kan genomföras utan ett vaccin.

– Om det finns ett vaccin är det en fördel, men vi säger inte att vi inte kan arrangera OS utan ett. Det är inte en förutsättning. Vi måste bygga en miljö där människor känner sig säkra.

– Idrottare och IOK-familjen kan behöva testas både före efter ankomst till Japan och vi behöver även ett starkt system kring inkvartering och transport. Vi vet inte vad som händer med restriktionerna men det är för optimistiskt att tro att alla är borta så vi måste hitta andra sätt, säger Muto.

Enligt Muto är det ett alternativ att reducera personalantalet och delegationer från olika länder, och även förenkla invignings- och avslutningsceremonin. Muto har dock inga planer på att skära ner i antalet grenar.

– Om vi lyckas kommer OS att lämna ett arv som det första stora internationella evenemanget som hölls efter pandemin. Det blir ett nytt kapitel i olympiska spelens historia och det första som arrangerades under coronakrisen. Det är vår stora önskan, säger Muto.

Läs också