Hoppa till huvudinnehåll

"De har för mycket makt" - teknologijättarna grillades av amerikanska kongressen

Teknologijättarnas marknadsställning, men också åsiktscensur lyftes fram när representanthusets justitieutskott på onsdagskvällen hörde cheferna för Amazon, Apple, Facebook och Google.

Ordförande David Cicilline inledde med att säga att man kommer att rikta fokus mot teknologijättarnas dominans. Han pratade dels om hur de olika företagen kan kontrollera andra företag, samt samla in data från konsumenter som inte kan lämna dem på grund av bristen på alternativ.

Republikanen Jim Sensenbrenner tog därefter vid. Han lyfte fram att sociala medieplattformar såsom Facebook, YouTube och Twitter är dagens offentliga rum för politisk debatt. Han menade att vissa åsikter, ofta konservativa röster, censureras i debatten. Han fick stöd av republikanen Jim Jordan.

Kongressen hörde Apples Tim Cook, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg samt Sundar Pichai som leder Google och dess modersbolag Alphabet.

Utfrågningen med teknologiföretagen stötte ironiskt nog på flera tekniska problem. Amazons Bezos kunde till en början inte svara på frågor och pauser hölls också grund av tekniska problem.

Jeff Bezos
Amazons Jeff Bezos fick bland annat besvara frågor om Amazons hantering av användardata. Jeff Bezos Bild: AFP / Lehtikuva Jeff Bezos

Google ifrågasattes om sin datainsamling

Google hamnade i hetluften kring frågan om företaget har en intressekonflikt mellan att förmedla information till allmänheten och sin egen businessmodell. Företaget säljer reklam och det ligger i deras intresse att hålla kvar användarna på sina egna sidor.

Sundar Pichai försvarade företaget genom att säga att många sökningar på Google inte visar reklamer.

Pichai fick också frågan om det är så att "ju mer användardata Google samlar in, desto mer tjänar Google". Påståendet förnekades av Pichai.

- Största delen av den data som vi i dag samlar in används för att hjälpa användare och erbjuda en personifierad upplevelse.

Google anklagades också för att samarbeta med Kinas militär. Pichai svarade att det absolut inte stämde. Han förnekade också att hans anställda skulle agera på sätt som motsatte sig amerikanska intressen.

Jim Jordan gestikulerar med händerna.
Republikanen Jim Jordan anklagade bland annat Facebook och Google för partiskhet. Jim Jordan gestikulerar med händerna. Jim Jordan

Facebooks köp av Instagram kritiserades, Amazon anklagades för att utnyttja säljarnas data

Facebook anklagades för att ha köpt upp Instagram eftersom appen ansågs hota Facebook. Mark Zuckerberg förnekade och menade att appen då var en liten fotoapp snarare än en social medieplattform och ansågs därför inte vara en konkurrent.

Vi vill inte bli domare angående vad som är sanningen.― Mark Zuckerberg

Demokraten Pramila Jayapal bad att få veta om Amazon någonsin använt säljarnas data när de fattat businessbeslut. Hon syftade på rapporter om att Amazon skulle ha utnyttjat säljares data för att sedan bygga egna liknande Amazonprodukter. På Amazon säljs både privata försäljares och Amazon egna produkter.

Bezos gav inget klart svar men sa att företaget har en policy som berör ärendet, men kunde inte garantera att det inte brutits mot policyn.

Jayapal uttryckte oro över att Amazon hindrar andra företag från att bli tillräckligt stora för att kunna konkurrera med företaget.

Amazons tudelade roll problematisk

David Cicilline lyfte fram att ett klädföretag hade liknat en utbetalning av Amazon med droger. Amazon porträtterades som en knarklangare; företag som säljer produkter på Amazon ansågs på kort sikt få glädje och betalt av Amazon, men att det därefter skapades konkurrerande produkter som får försäljarna att gå under.

Bezos höll inte med om jämförelsen och betonade igen att företaget har policyn som ska hindra användandet av säljares data för att tävla med sina privata produkter. Han ifrågasattes ändå eftersom han tidigare sagt att han inte kunde garantera att policyn följs.

Cicilline ansåg att Amazons tudelade roll som både plattformsoperatör och försäljare på sin egna plattform, är "fundamentalt icke-konkurrerande" och att kongressen måste agera.

Censur av konservativa röster

Google kritiserades också för att ha censurerat konservativa röster, både på Youtube och bland sökresultaten.

Facebook fick frågor som egentligen berörde Twitters ageranden - men svarade med att förklara sina policyn i frågan. Zuckerberg förklarade att företaget inte godkänner innehåll som kan skada.

- Vi vill inte bli domare angående vad som är sanningen.

- Om någon kommer att säga att hydroxiklorokin kan bota covid-19, när det i verkligheten inte har bevisats kunna bota covid-19, och det påståendet kan leda till att människor tar en medicin som i vissa fall, viss data hävdar att den kan vara skadlig för människor, så kommer vi att ta bort det.

Zuckerberg fick också frågor om hur de hindrar hatretorik och försök att påverka valresultat. Han betonade att Facebook byggt system för att försöka hitta dem innan de syns på sidan.

Apple fick kritik om sin appbutik

Tim Cook fick frågor om vilka regler som gäller för Apples applikationsbutik App Store. Företaget anklagades för att diskriminera vissa appar och "hitta på reglerna efterhand" som de sedan godtyckligt tillämpar.

Cook förnekade och sa att företaget behandlar alla företag lika.

- Vi är öppna och transparenta.

Man diskuterade också att företaget befinner sig i en maktposition där de kan höja kommissionen som det tar i App Store.

Cook höll inte med och menade att det finns en hård konkurrens. Appskaparna kan vända sig till konkurrerande appbutiker såsom Android, Windows, Xbox och Playstation, menade han.