Hoppa till huvudinnehåll

Hongkongs nya säkerhetslag i verket: Myndigheterna griper aktivister och portar dem från val

Poliisi estää väkijoukkoa lähestymästä autoa.
Polisen har med hänvisning till den nya säkerhetslagen redan gripit ett femtontal personer för att ha burit självständighetsflaggor, men nu greps offentliga personer för första gången. Poliisi estää väkijoukkoa lähestymästä autoa. Bild: Jerome Favre / EPA Hongkong,polisen,Kina

Strax innan midnatt på onsdag meddelade polisen i Hongkong att den hade gripit fyra aktivister misstänkta för separatism. Det är första gången den kontroversiella nya säkerhetslagen tillämpas mot aktivister.

Polisen avslöjade endast att det handlade om tre män och en kvinna, och att alla är studenter. Aktivistgruppen Student Localism gick däremot ut med att deras tidigare ledare 19-åriga Tony Chung är bland de gripna. Lokala medier och politiker identifierade också två andra gripna.

De fyra gripna är mellan 16 och 21 år gamla och de misstänks ha brutit mot den nya säkerhetslagen, som kan ge ett straff på livstidsfängelse.

– Vi grep dem för subversiva handlingar och för att ha organiserat och anstiftat separatism, sa polischefen Li Kwai-wah på en presskonferens.

Enligt Li ville de gripna förena alla oberoende grupper i Hongkong för att jobba för ett självständigt Hongkong. I samband med gripandena beslagtog polisen också telefoner, datorer och dokument.

Självständighetsivrare var snabba med att upplösa sina grupper, radera sina konton på sociala medier eller omformulera sina budskap före den nya säkerhetslagen trädde i kraft för några veckor sedan.

Till exempel gruppen Student Localism sa att den hade sagt upp alla sina medlemmar och endast skulle fortsätta sin verksamhet genom filialer utomlands.

Polisen i Hongkong påminner däremot att separatism är olagligt, även om saken drivs utomlands.

– Om någon berättar för andra att han förespråkar att bryta mot säkerhetslagen har vi befogenheter att utreda det, även om han gör det från utlandet, sa polischefen Li.

Regeringen i Peking har också påstått att Kina med stöd av säkerhetslagen kan åtala vem som helst var som helst i världen för brott mot den nationella säkerheten.

Kritik och hån på sociala medier

Aktivister och många västländer har tidigare kritiserat Kina häftigt med anledning av den nya säkerhetslagen. Länder emellan har den till och med gett upphov till sanktioner mot Kina.

Kritiken lät inte vänta på sig nu heller. Bland andra skrädde inte Human Rights Watch på orden.

– Det oförskämda missbruket av den här drakoniska lagen visar klart att målet är att tysta oliktänkare, och inte att värna om den nationella säkerheten, säger Sophie Richardson, direktör för Kina-programmet.

Demokratiaktivister var snabbt framme med kritik, men också med hån mot polisen i Hongkong. Många undrade om polisen själv kan ha gjort sig skyldig till ett brott mot säkerhetslagen.

Polisen i Hongkong skrev ett inlägg på Twitter om gripandet på onsdag och använde hashtaggen #HKIndependence.

Aktivister påpekade att kommentarer på sociala medier om ett självständigt Hongkong kan utgöra separatism enligt säkerhetslagen, och tackade polisen för att ge självständighetsfrågan mer synlighet.

Oppositionskandidater portas från höstens val

På torsdag kom också beskedet om att myndigheterna i Hongkong portar tolv oppositionskandidater från höstens val till regionens parlament.

Bland de portade kandidaterna finns de profilerade demokratiaktivisterna Joshua Wong och Lester Shum.

Myndigheterna i Hongkong tillämpar den nya säkerhetslagen för att ogiltigförklara oppositionspolitikerna som kandidater. Enligt myndigheterna får en politiker inte ställa upp om den bland annat förespråkat ett självständigt Hongkong.

Kina hyllar beslutet att utesluta "brottslingarna" från valet. Storbritanniens sista guvernör i regionen Chris Patten beskyller å sin sida Peking för "en hårresande politisk utrensning".

Torsdagens besked är ett bakslag för oppositionen i Hongkong som hoppas kunna vinna en majoritet i valet i september.

På grund av ett ständigt sämre coronaläge i regionen är det däremot i nuläget oklart om valet alls kan hållas i september som planerat. Hongkongs ledare Carrie Lam sa på onsdagen att regionen riskerar drabbas av ett "storskaligt utbrott" som kunde orsaka en "kollaps" i sjukvårdssystemet.

Uppdaterad 30.7.2020 14:25 med uppgiften om att oppositionskandidater portas från val.

Källor: AFP, Reuters

Läs också