Hoppa till huvudinnehåll

Larsmo klarade sig bäst under coronavåren – lönerna sjönk bara med en halv procent

Kommungården i Larsmo.
Kommungården i Larsmo. Bild: Juha Kemppainen / Yle Larsmo,kommunhus

Larsmo kommun klarade coronavåren bäst om man ser till lönenivån. I Larsmo sjönk invånarnas inkomster med en halv procent, minst i hela landet. Det var väntat att Larsmo skulle klara sig bra, säger Peter Östman (KD).

Helsingin Sanomat rapporterar om en undersökning som Helsinki Graduate School of Economics gjort. Man har tittat på utvecklingen under coronapandemin ur företagens, arbetsmarknadens och hushållens synvinkel.

En viktig faktor är lönesumman i kommunerna och vad gäller just lönesumman har Larsmo de bästa siffrorna i landet: Summan sjönk med endast 0,5 procent i jämförelse med förra året.

Kansanedustaja Peter Östman.
Peter Östman leder fullmäktige i Larsmo. Kansanedustaja Peter Östman. Bild: Kalle Niskala / Yle Peter Östman,politiker,politiker i Finland,riksdagsledamöter,riksdagsledamot i Finland,Kristdemokraterna i Finland (KD)

Ingen större överraskning

Peter Östman (KD) som leder kommunfullmäktige säger att det inte är någon större överraskning att Larsmo klarat åtminstone den första coronavågen så här bra.

– Vi har själva analyserat siffrorna och det här var väntat, om än lite överraskande att vi placerar oss bäst i landet, säger Östman.

Östman säger att man diskuterade det ekonomiska läget på det senaste kommunstyrelsemötet och ingen av ledamöterna kände någon som blivit arbetslös eller permitterad.

Livskraftiga småföretag

Helsingin Sanomat har pratat med bland andra Anders Kurtén som är vd på Baltic Yachts. Kurtén säger till Helsingin Sanomat att Larsmo har mycket småindustri som är flexibel.

Läget kunde vara ett helt annat om man istället förlitade sig på restauranger och turism, säger Kurtén. Peter Östman delar Kurténs åsikter.

– Vi har många, små och livskraftiga företag och Larsmo är dessutom beläget mellan två industristäder. Det gynnar kommunen. Och hela regionen är ekonomiskt välmående, säger Östman.

Fortsatt låg arbetslöshet

Larsmo har sedan tidigare en mycket låg arbetslöshet och den steg inte heller dramatiskt under coronavåren. I maj var siffran 5,1 procent, jämfört med exempelvis Helsingfors med över 18 procent arbetslösa

En låg arbetslöshet är naturligtvis bra även för kommunens skatteintäkter.

– Det ser ut som om vi inte förlorar lika mycket skatteintäkter som prognoserna hittills visat. Men det beror naturligtvis också på om bolags- och samfundsskatten flyter in som väntat, säger Östman.

Equity, Larsmo
Centrumhuset Equity i Larsmo. Equity, Larsmo Bild: Nathalie Lindvall larsmo

Larsmo gjorde ett minusresultat på drygt 1,3 miljoner euro förra året. Delvis beror underskottet på att de statliga skatteintäkterna släpar efter. Men visst är siffrorna från coronavåren en välkommen nyhet, säger Östman.

Östman säger att Larsmo just nu främst satsar pengar på tomtmark och kommunalteknik. Kommunen har en hög nativitet men också en inflyttning utifrån.

– Satsningarna betalar sig på längre sikt, Larsmo är en kommun i ständig utveckling, säger Östman.