Hoppa till huvudinnehåll

Operationsköerna har blivit längre på grund av coronan – hundratals människor har stått i kö i över ett halvt år

Harri Koskela leikkaa silmää, Nadja Nefedova avustaa.
Patienter har även under sommaren varit i kontakt med sjukhusen för att få komma på operation. Harri Koskela leikkaa silmää, Nadja Nefedova avustaa. kirurgi,Öga

Vårdköerna har blivit betydligt längre under coronavåren i de österbottniska sjukhusen. Läkare befarar att kroniska sjukdomar förvärras, skriver Yle Uutiset.

I Södra Österbotten har över 300 patienter fått vänta på operation i över sex månader. Det är tre gånger mer än tidigare år.

Ledande överläkare Hannu Puolijoki vid centralsjukhuset i Seinäjoki uppmanar patienter att själva ta kontakt ifall sjukdomar som har bedömts som icke-akuta förvärras.

- Kroniska sjukdomar kan bli värre. Till exempel kan en slitageskada orsaka ytterligare skador ifall det inte opereras snabbt. Alla akuta fall strävar vi till att sköta snabbt, till exempel gäller andra köer för dem som väntar på canceroperation.

MÖCS: Vi har kunnat sköta akuta operationer

Även i Mellersta Österbotten har över hundra patienter fått vänta på operation i över ett halvt år. Det är ungefär dubbelt fler än i fjol.

Man har lyckats ta hand om alla akuta operationer under sommaren. Under sommaren har man också flitigt tagit itu med de köer som bildats på grund av coronaviruset. I juli kunde man operera 70 fler patienter än förra året.

Köerna är som längst till bråck- och galloperationer samt till åderbråck- och handkirurgi.

I början av augusti kommer man att öka mängden operationer ytterligare på Mellersta Österbottens centralsjukhus, MÖCS.

- På grund av coronan vågade en del av patienterna först inte komma till sina operationer. Sommaren är också en tid då patienter inte annars heller är villiga att operera sig. Men nu när operationerna sköts upp på grund av coronan, så har patienterna tagit kontakt och är villiga att operera sig, berättar överläkare Lotta Seppinen på MÖCS.

På Vasa centralsjukhus väntar drygt tusen personer på operation och mediankötiden är 85 dygn. 2 500 personer väntar i sin tur på vårdbedömning på VCS med en mediankötid på 37 dygn.

Artikeln baserar sig på Pohjalaisten keskussairaaloiden leikkausjonot venähtivät koronan takia – sadat ihmiset ovat odottaneet yli puoli vuotta skriven av Ari Vihanta. Översättning och bearbetning Juho Teir, Yle Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten