Hoppa till huvudinnehåll

Rekordhopparen Kristian Pulli hoppas få tävla i Diamond League i år – har redan fört diskussioner med arrangör: ”Verkligen viktigt för framtiden”

Kristian Pulli hoppar.
Kristian Pulli har hoppat finländskt rekord i sommar. Kristian Pulli hoppar. Bild: Jesse Karjalainen / AOP friidrott,Kristian Pulli

En målsättning är redan uppnådd i sommar – att sätta finländskt rekord. Nu vill Kristian Pulli också visa upp sig på den stora scenen i Diamond League. Jag skulle kanske få mer ur mig själv i de kretsarna, säger han till Yle Urheilu.

Friidrottssommaren startade med buller och bång. I mitten av juni blev Kristian Pulli ny finländsk rekordhållare i längdhopp då han slog till med 827 i en tävling i Esbo. Hoppet var fem centimeter längre än Tommi Eviläs tidigare rekordnotering.

Pulli bockade av en av målsättningarna den här sommaren och rekordhoppet gör att han just nu är tvåa i världen. Nästa målsättning är att få tävla mot tufft internationellt motstånd i Diamond League.

Tävlingskalendern på den största scenen har minskat rejält i år men planen är att sju galor ska genomföras. Pulli hoppas få tävla i galan i Stockholm den 23 augusti och han har redan haft diskussioner med arrangören.

– Det är möjligt att jag uppnår båda målsättningarna. Det skulle vara en bra sak att få komma till sådana tävlingar och möta de bästa i världen. Jag tycker om att tävla och och jag skulle kanske få mer ur mig själv i de kretsarna, säger han till Yle Urheilu.

Pullis färska finländska rekord skulle ha varit över gränsen till OS i Tokyo men kvalfönstret är stängt till den 1 december. För att Pulli ska kvala in till OS behöver han hoppa 822 vid ett senare tillfälle eller samla in tillräckligt med rankningspoäng.

Mycket rankningspoäng i Diamond League

I det avseendet skulle det också vara viktigt att få tävla i Diamond League, eftersom galorna ger mer rankningspoäng än inhemska tävlingar.

– Det är verkligen viktigt för framtiden att jag får tävla i Diamond League redan i år även om rankningspoängen inte är giltiga. Det skulle hjälpa att komma med i samma tävlingar nästa säsong, säger han.

Pulli har haft höftproblem de senaste veckorna men siktar på att vara tillbaka till Kalevaspelen i mitten av augusti.

– Jag planerar att testa hoppa med hög intensitet en vecka före Kalevaspelen och se efter om allt är okej. Om det är det så tävlar jag i Kalevaspelen, säger Pulli som har vunnit två FM-guld utomhus.