Hoppa till huvudinnehåll

Turisterna har övergett Stockholm men flockas på Gotland - "Man får säga åt dem att de inte får dansa, att de ska sitta på sin plats"

Två riddare på häst rider igenom Visby med flaggor som uppmanar turisterna att hålla avstånd.
Coronariddarna på Gotland blev snabbt en världsnyhet och uppskattas av turisterna. Två riddare på häst rider igenom Visby med flaggor som uppmanar turisterna att hålla avstånd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Gotland,Visby,coronavirus

I Sverige har besöksnäringen lidit kraftigt av coronapandemin och de svenska restriktionerna, särskilt i storstäderna. Gotland har däremot nästan lika mycket turister just nu som i fjol. Inrikesturismen är räddningen för turistekonomin, men orsakar också oro om smittspridning.

De senaste två veckorna har Gotland haft nästan lika mycket turister som under samma tid i fjol. Det här är en stor kontrast till Stockholm där hotellbeläggningen i sommar legat på bara 20 procent.

Gotlandsfärjorna tar fortfarande bara in två tredjedelar så många passagerare de har kapacitet för, men de som kommer till Gotland stannar längre än de brukar.

Uteserveringar i kvällssolen på Stora torget i Visby.
Restaurangerna i Visby är fullbokade om kvällarna. Uteserveringar i kvällssolen på Stora torget i Visby. Bild: Marianne Sundholm / Yle Visby,Gotland

Hotell- och restaurangföretagarna på Gotland är tydligt lättade, efter en illavarslande vår och försommar.

– Vi vågade inte anställa, vi sa att vi får köra familj här i första hand. Men sen har vi bara fått boka på och desperat försöka hitta personal, hela Visby skriker ju efter personal eftersom det har gått mycket bättre än man hade trott, säger Lia Boysen, skådespelare och ägare till den alldeles nyöppnade våffelrestaurangen Vår Fru i Visby.

Hela Visby skriker efter personal eftersom det har gått mycket bättre än man hade trott

– De senaste två veckorna har vi haft fullt här på restaurangen, säger restaurangchef Anders Korsell på Munkkällaren vid Stora torget.

Anders Korsell utanför restaurang i gammalt hus vid Stora torget i Visby.
Anders Korsell får hålla efter gästerna så de sitter till bords. Anders Korsell utanför restaurang i gammalt hus vid Stora torget i Visby. Bild: Marianne Sundholm / Yle Visby,Gotland,Anders Korsell

Men det var väldigt svårt i början av säsongen.

– I maj och juni förlorade vi kanske 80 procent av intäkterna. Vi gjorde vad vi kunde, vi kortade ner på personal och så. Så vi håller oss flytande i alla fall, men inte mycket mer.

Bortfallet av utrikesturister drabbar storstäderna klart mer

Gotland klarar sig liksom många av turistorterna längs kusten på grund av inrikesturisterna, som fick börja resa inom Sverige igen i mitten av juni.

Men reseförbudet under våren och början av sommaren var ändå ett hårt slag för branschen.

– Det här kommer att vara en säsong som inte på nåt sätt räcker till för att klara ett helt år, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands Besöksnäring.

Frida Ganshed i Visby.
Frida Ganshed är glad att turisterna ökat utan att smittspridningen tagit fart. Frida Ganshed i Visby. Bild: Marianne Sundholm / Yle Visby,Gotland,Frida Ganshed

– Så är ju ekonomin uppbyggd här, man får in sina intäkter i maj, juni, juli, augusti och så klarar man resten av året på grund av det. Hur illa det har gått det vet vi först i höst.

Drygt 200 coronafall under hela pandemin

Gotland hör till de delar av Sverige som klarat sig bättre under coronapandemin. Ön med nästan 60 000 invånare har drygt 200 konstaterade fall sedan mars, och sex dödsfall.

När det svenska inrikesreseförbudet hävdes fanns det en stor oro för att det skulle leda till större smittspridning i landet. Förra veckan konstaterades 19 nya fall på Gotland och veckan före det 14, men det är ändå klart mindre än befarat.

– Det har gått bra. Vi ser ju att det kommer mycket besökare men att smittspridningen inte har tagit fart. Det är tydligt att näringsidkare och företagen har gjort ett bra jobb med att ta hålla avstånd mellan gäster, säger Ganshed.

Rosor och gamla hus i Visby.
Besöksnäringen på Gotland omsätter 4 miljarder kronor per år. 75 procent av inkomsterna kommer under juni, juli och augusti. Rosor och gamla hus i Visby. Bild: Marianne Sundholm Visby,Gotland

en presskonferens som myndigheterna på Gotland höll förra veckan konstaterades det att näringsidkarna har skött sig bra.

Ett orosmoment var ändå att 37 procent av de nyligen smittade på Gotland var restaurangpersonal. Men de siffrorna rörde bara 16 personer på några veckor, och smittspridningen på ön har åtminstone ännu inte tagit fart på grund av turismen.

Restaurangpersonalen på Gotland har precis som i resten av Sverige fått vänja sig vid att hålla efter kunderna.

Skådespelare och krogägare Lia Boysen på innergården till restaurangen.
Lia Boysen vågade öppna restaurang i sommar trots coronapandemin, men hade väntat sig klart färre kunder. Skådespelare och krogägare Lia Boysen på innergården till restaurangen. Bild: Marianne Sundholm / Yle Visby,Gotland,Lia Boysen

– Jag tycker gästerna är väldigt aktsamma, både mot varandra men också att var och en värnar om sig själv och andra, säger Lia Boysen.

– Man får ju vara på och säga att de inte får gå omkring med alkohol, att de inte får dansa, att de ska sitta på sin plats. Folk förstår efter hand, vi klarar oss bra, säger Anders Korsell.

En form av coronabekämpning på Gotland som fort blev en världsnyhet är coronariddarna, vars uppdrag är att i full rustning uppmana turisterna till att hålla avstånd.

– Folk börjar ju vara lite mätta på skyltar, så det här har varit jättekul. Det tas mycket bilder och selfies med dem, säger Ganshed.

Riddare i rustning rider genom Visby med flaggor med texten "Håll avstånd" på.
Coronariddarna uppskattas av turisterna. Riddare i rustning rider genom Visby med flaggor med texten "Håll avstånd" på. Bild: EPA-EFE/All Over Press Gotland,Visby,coronavirus

I Kneippbyn där det berömda Pippihuset finns sköts avståndsuppmaningarna av Kling och Klang, också uppskattat.

Minst 30 000 varslade inom besöksnäringen i Sverige

Besöksnäringen i Sverige står för 3,4 procent av sysselsättningen i Sverige och 2,6 procent av bnp, enligt siffror från branschorganisationen Visita.

Branschen var i början av juli nere på en omsättning på 60 procent av vad den var vid samma tid i fjol, och i juni påpekade Visita att minst 30 000 personer i branschen varslats eller förlorat sina anställningar.

– Storstäderna lider väldigt mycket, de har normalt en stor utländsk turism som inte finns nu, berättar Visitas presschef Mattias Rådström.

Storstäderna lider väldigt mycket, de har normalt en stor utländsk turism som inte finns nu

De företag inom besöksnäringen som har det svårast är de som erbjuder logi eller lokaler för konferenser eller stora evenemang. Sveriges folksamlingsgräns är fortfarande 50 personer, så alla tillställningar med fler deltagare än så är inställda för en god tid framåt.

Osäkerheten inför hösten är stor, och därför driver Visita en förlängning av de ekonomiska stöd som branschen fått under coronakrisen.

– Det är det viktiga nu. Stödåtgärderna har varit bra, men de måste fortsätta, säger Rådström.