Hoppa till huvudinnehåll

Borgå Butchers inleder säsongen på lördag - ligadebut för 16-åriga Michael Fiskari: "Stunden när du tacklar någon känns jättebra"

En man iklädd spelskjorta står med en amerikansk fotboll under armen.
16-åriga Michael Fiskari ser fram emot säsongstart. En man iklädd spelskjorta står med en amerikansk fotboll under armen. Bild: Yle / Heini Rautoma Borgå,amerikansk fotboll,borgå butchers

På veckoslutet inleder Borgå Butchers sin säsong i Lönnligan med en bortamatch mot Vasalaget Royals. För 16-åriga Michael Fiskari är det då fråga om hans ligadebut.

Fiskari spelar som back och är specialiserad på tacklingar. Som 16-åring är han yngre än de flesta andra han spelar mot.

- För att vara ärlig, så är det lite skrämmande när någon som är två huvuden längre och mycket större kommer emot. Men så länge man går mot fötterna så faller även de största kisarna, säger Fiskari.

Tacklingarna inom amerikansk fotboll skiljer sig ganska mycket från tacklingar inom “vanlig” fotboll. När Fiskari tacklar nappar han tag runt den andra spelarens ben med armarna och försöker lyfta lite uppåt.

Det kan dunsa till ordentligt när spelarna springer in i varandra.

- Blåmärken får man alltid, men med skydd och adrenalinpåslag känner man knappast någonting, säger Fiskari.

Ligadebut

Lönnligan, eller Vaahteraliiga, borde ha börjat redan i maj, men på grund av coronaepidemin sköts säsongstarten upp. På lördag möter Butchers Royals i Vasa.

- Det är lite nervöst men jag är jättetaggad för det. Jag har höga förväntningar för vi har en bra laganda och har tränat tätt ihop.

En man iklädd spelskjorta står med en amerikansk fotboll under armen.
Fiskari är bland de yngsta spelarna i ligan. En man iklädd spelskjorta står med en amerikansk fotboll under armen. Bild: Yle / Heini Rautoma Borgå,amerikansk fotboll,borgå butchers

Man ska vara myndig för att få spela amerikansk fotboll på liganivå, men Fiskari har fått specialtillstånd att delta i serien med sitt lag. I Butchers finns också en annan minderårig spelare.

- Det var våra tränare och lagledare som tyckte jag var en tillräckligt bra spelare, och vi hade inte så många andra som kunde ta min position, säger Fiskare.

Vad är då det bästa med att spela amerikansk fotboll?

- Det är roligt när det är jättebra laganda och alla arbetar med samma mål. Stunden när du tacklar någon känns jättebra.

Ska vinna varje match

Laget har haft två månader på sig att träna inför säsongstarten.

- Sedan laget kunde börja spela tillsammans i juni har vi satsat mycket på att finslipa taktiken. Vi har haft ovanligt kort tid att förbereda oss på säsongen. Alla vet säkert varför, säger lagets chefstränare Mika Ahonen.

Amerikansk fotbollsspelare springer med bollen.
Det kan gå hett till under matcherna. Arkivbild. Amerikansk fotbollsspelare springer med bollen. Bild: All Over Press amerikansk fotboll,Vaahteraliiga,borgå butchers

I år kommer ligamatcherna att vara hälften färre till antalet än vanligt. Det betyder att laget måste satsa fullt ut på varje match.

- Varje match är extremt viktig. Vi strävar efter att vinna varje spel, säger Ahonen.

Målet är förstås att gå ända till final. Den spelas i Lahtis den 12 september.

- Vi bugar inte för någon, säger Ahonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland