Hoppa till huvudinnehåll

Coronautbrott bland besättningen på Hurtigruten-fartyg – alla ombord placerade i karantän

Fören på fartyget MS Roald Amundsen.
Fartyget MS Roald Amundsen. Arkivbild. Fören på fartyget MS Roald Amundsen. Bild: ullstein bild - Sylent Press/All Over Press COVID-19,Hurtigruten

33 medlemmar av besättningen på MS Roald Amundsen har testat positivt för covid-19. Myndigheterna i Tromsø samarbetar med rederiet för att testa de som varit ombord och spåra eventuella smittkedjor.

Fartyget MS Roald Amundsen var på väg från Svalbard och anlöpte Tromsø på fredag morgon. Beskedet om utbrottet ombord nådde myndigheterna under dagen, rapporterar NRK.

På fredag eftermiddag hade fyra besättningsmedlemmar lagts in på universitetssjukhuset i Tromsø. Ingen av dem är norska medborgare.

På lördag bekräftades ytterligare 29 personer ur besättningen vara smittade, enligt NRK.

Alla i besättningen på MS Roald Amundsen har placerats i karantän på fartyget, och Tromsø kommun ska låta testa dem där.

Passagerarna har släppts av fartyget men även de ska sitta i karantän. Det har Tromsø kommun bestämt i samråd med Norges nationella smittskyddsmyndighet.

Sammanlagt handlar det om 337 personer som befunnit sig ombord: 177 passagerare och 160 besättningsmedlemmar.

Samtliga besättningsmedlemmar ska testas för coronaviruset, och rederiet samarbetar med myndigheter för att spåra passagerare som varit ombord på fartygets avgångar den 17 och 24 juli.

Källa: NRK

Artikeln uppdaterades 1.8.2020 klockan 15.09 med uppgifter om flera smittade besättningsmedlemmar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes