Hoppa till huvudinnehåll

Hamilton jobbar ihärdigt för att alla ska delta F1-knäböjandet – Räikkönen låter sig inte rubbas: "Jag tycker att vi inte behöver förklara oss"

Förarna knäböjer. Lewis Hamilton (nere i mitten) och Kimi Räikkönen (uppe till höger).
Förare demonstrerar mot rasism. Lewis Hamilton (på knä i mitten) och Kimi Räikkönen (stående till höger). Förarna knäböjer. Lewis Hamilton (nere i mitten) och Kimi Räikkönen (uppe till höger). Bild: AFP / Lehtikuva Kimi Räikkönen,Lewis Hamilton

Knäböja eller låta bli? Det har varit en av snackisarna under den en månad gamla formel 1-säsongen. Under den två veckor långa pausen har Lewis Hamilton varit i kontakt med förarfackets Romain Grosjean för att försäkra sig om att de jobbar mot samma mål. Inför säsongens fjärde lopp fick förarna igen svara på bekanta frågor.

På söndag fortsätter formel 1-säsongen på Silverstone i Storbritannien.

Under inledningen av säsongen har en hel del av formel 1-snacket handlat om knäböjande inför loppen. Kimi Räikkönen är en av sex förare som inte har knäböjt på upploppet och det har väckt uppmärksamhet.

Det är Mercedesstjärnan Lewis Hamilton som har gått i bräschen för arbetet mot rasism och han har vädjat till såväl kollegor som formel 1-ledare att det hela måste fortsätta.

Inför loppet på Silverstone är det meningen att en manifestation ska vara schemalagd för att den ska gå att genomföra på ett organiserat sätt.

Hamilton kontaktade Grosjean

Hamilton har varit oroad för manifestationernas framtid. Efter loppet i Ungern för två veckor sedan var britten förbannad på Romain Grosjean i förarfacket.

– Han tycker att det inte är viktigt att göra det. Han är en av de som tycker att det räcker med en gång, röt Hamilton.

Tisdagen efter loppet hade Grosjean och Hamilton ett 45 minuter långt samtal och efter det kröp Grosjean till korset.

– Jag sa till Lewis att jag kanske agerade fel.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas intervjuas av journalisterna.
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas intervjuas av journalisterna. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas intervjuas av journalisterna. Bild: Mario Renzi / AFP / Lehtikuva Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Grosjean konstaterade att han i egenskap av fackledare ville säkerställa att allas röst görs hörd med tanke på att en annan fackledare, Sebastian Vettel, var mån om att knäböjandet måste fortsätta.

– Då Vettel pushade på för att fortsätta med ”End Racism”, som är det rätta, ville jag föra talan för de förare som inte är av samma åsikt.

– Efter att ha tänkt igenom det var det nog fel av mig och Lewis hade några bra argument. Lewis sa att de lyssnar på mig eftersom jag är en av ledarna, sa Grosjean.

Grosjean är optimistisk

Även Hamilton uttalade sig om samtalet.

– Faktum är att vi har mer gemensamt än vi kanske tror. Han är helt klart en person som bryr sig.

– Det är inte lätt för någon att erkänna att man har fel. Men då vi avslutade samtalet visste jag att vi håller samman och jobbar mot samma mål.

Grosjean konstaterade att han nu ska försöka övertala sina kollegor.

– Jag känner mig förhoppningsfull om att 20 förare kommer att knäböja på upploppet. Vi måste vädja till killarna och förklara att det handlar om en sportslig gest.

Sainz: Jag är en fri man

Det är uppenbart att frågan väcker starka känslor i förarkåren och att alla förare inte är sugna på att ändra ståndpunkt. Max Verstappen hör till dem.

– Alla har sina egna sätt att uttrycka sig men vi är alla enade i kampen mot rasism. Det handlar inte om huruvida man knäböjer eller inte, sa Verstappen enligt BBC.

Carlos Sainz är ännu tydligare beträffande sin åsikt.

– Jag är en fri man och vill uttrycka mig på ett sätt som jag tycker att är bekvämt utifrån min kultur och mina principer. Så kommer det att förbli och jag förväntar mig att alla respekterar det, sa spanjoren enligt BBC.

"Ingen lust att snacka i offentligheten"

Räikkönen verkade vara smått irriterad över att behöva svara på frågor om knäböjandet.

– Jag tycker att alla har rätt att göra som de vill. Vi alla är förstås mot rasism och vi har visat vårt stöd, konstaterade finländaren till den samlade journalistkåren.

– Jag tycker att vi inte behöver förklara oss om vi inte knäböjer eller vad än vi gör. Det är allas personliga val.

Kimi Räikkönen svarar på frågor på en presskonferens i Silverstone.
Kimi Räikkönen svarar på frågor under en presskonferens i Silverstone. Kimi Räikkönen svarar på frågor på en presskonferens i Silverstone. Bild: Dan Istitene / AFP / Lehtikuva Kimi Räikkönen

Räikkönen uppger att han inte har snackat med Hamilton.

– Jag har inte pratat om det med honom. Och även om jag skulle hade jag inte berättat om det här. Oavsett vad som händer mellan människor har jag ingen som helst lust att snacka om det i offentligheten.

– Jag förstår honom. Som sagt har vi rätt till våra egna idéer, såväl i den här frågan som i andra frågor.

Källor: AFP, BBC, Reuters, STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport