Hoppa till huvudinnehåll

Hongkong skjuter upp höstens lokalval med anledning av coronapandemin – oppositionen köper inte förklaringen

Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän
Hongkongs ledare Carrie Lam menar att beslutet är nödvändigt. Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,Carrie Lam

Hongkongs regering skjuter upp lokalvalet som ursprungligen skulle ordnas i september med hänvisning till coronapandemin. Enligt regeringen är det nödvändigt att skjuta upp valet eftersom antalet nya coronavirusfall är på uppgång, och valet ordnas därför år 2021.

Beskedet om att skjuta upp valet är ett bakslag för oppositionen, som hoppades på att vinna en majoritet i det lokala parlamentet. Enligt dem utnyttjar regeringen pandemin för att hindra hongkongborna från att rösta.

Hongkongs ledare Carrie Lam kallar beslutet att skjuta upp valet för ''det svåraste beslutet hon fattat under de senaste sju månaderna''.

Kina meddelade strax efter beskedet att man stöder beslutet om att skjuta upp valet, och kallar det nödvändigt och lagenligt.

Valet skulle ha varit det första sedan Kina implementerade den nya säkerhetslagen i slutet av juni.

Myndigheterna i Hongkong tillämpade tidigare den nya, mycket kontroversiella, säkerhetslagen för att ogiltigförklara oppositionspolitiker som kandidater.

I går kom beskedet om att tolv oppositionskandidater portas från höstens val. Bland dem finns de profilerade demokratiaktivisterna Joshua Wong och Lester Shum.

Delade åsikter

Pro-Pekingpolitiker argumenterar för att det är nödvändigt att skjuta upp viruset eftersom röstningslokaler där människor umgås tätt inpå varandra kan ge upphov till nya smittkluster.

Pro-Pekingpolitikern Priscilla Leung menar att till exempel äldre personer eventuellt låter bli att rösta på grund av rädsla för viruset, rapporterar South China Morning Post.

Enligt territoriets vallagar kan val endast skjutas upp i 14 dygn, och oppositionen framhåller att ett längre uppskjutande kan utlösa en konstitutionell kris i staden.

Oppositionens Tanya Chan säger att hon misstänker att de regeringsvänliga politikerna snarare är oroliga för sina egna valresultat än för coronapandemin.

En del experter har lagt fram förslag för att göra röstningen säkrare, som att till exempel minimera tiden personer är tvungna att vänta i röstningslokalerna, och menar att det inte är nödvändigt att skjuta upp valet i ett helt år.

Nya restriktioner efter försämrat läge

Hongkong har i tio dagar i sträck rapporterat fler än hundra nya fall per dag. Antalet nya fall är förhållandevis få, men uppgången kommer efter att Hongkong rapporterat få eller inga nya fall i flera veckors tid.

I onsdags sa Lam att regionen riskerar drabbas av ett ''storskaligt utbrott'' som hotar att orsaka en kollaps i sjukvårdssystemet.

Enligt hälsoexperter som det brittiska rundradiobolaget BBC har talat med kan Hongkong vara tillbaka på nästan noll nya fall inom loppet av fyra till sex veckor, efter att ha återinfört restriktioner vad beträffar exempelvis social distansering.

Hongkong har till exempel förbjudit samlingar på fler än två personer, i försök att åter kväsa viruset.

Hittills har över 3 200 personer smittats av covid-19 i Hongkong, och 27 personer har dött i sviterna av viruset.

Källor: Reuters, AFP, BBC, South China Morning Post

Läs också