Hoppa till huvudinnehåll

Johannes Vetter och Daniel Ståhl ser framemot att tävla i Kuortane: Statistikettan har lovat kasta "riktigt långt"

Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl ska tävla i Kuortane. Daniel Ståhl. Bild: Lehtikuva Daniel Ståhl

Diskusstjärnan Daniel Ståhl är redo att visa att tekniken sitter i Kuortane. Statistikettan utlovar riktigt långa kast då han för första gången tävlar i Kuortane. Spjutkastaren Johannes Vetter som fortsättningsvis är utan resultat för i år hoppas däremot på smärtfria kast, och ser gärna kast på 85–90 meter i resultatlistan.

Daniel Ståhl är redo att tävla i Finland. Diskusstjärnan som senare i augusti även ska delta i Paavo Nurmi Games anlände på fredagen till Kuortane.

– Jag har tagit ett coronatest och det var negativt. Så jag kunde komma hit. Det är jätteroligt att vara i Kuortane. Jag har aldrig tidigare varit här, säger Daniel Ståhl till Yle Urheilu inför GP tävlingarna i Kuortane.

Ståhl har i år noterats för 70,25. Med det resultatet är han etta på världsrankningen i år.

Men det har inte bara gått som smort på tävlingarna i år. I början av juli fick han rejäl kritik av sin tränare efter att ha noterats för 66,55 meter i Stockholm.

– Jag är förbannad. Jag är trött på att titta på misslyckade kast. Han kastar som en jävla kratta, jag är bara trött på det. Han kan inte hålla på så här, sade Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT då.

Och Daniel Ståhl höll med tränaren. Nu har han haft paus från tävlingar och säger till Yle Urheilu att hans form är bättre än på länge.

– Jag är rätt stark. Tekniken har bara varit lite 50–50 hittills. Men den börjar nog sitta nu också när alla tävlingar närmar sig i augusti, säger han och ger ett löfte om att kasta "riktigt långt" i Kuortane.

Vetter vill kasta utan smärta

Från Sverige har även spjutstjärnan Kim Amb tagit sig till Kuortane. Amb stod för en rejäl rekordförbättring för en vecka sedan i Tyskland och gick upp som tvåa på världsrankningen i år.

I samma tävling blev Johannes Vetter som öppnade tävlingssäsongen utan resultat. Nu får de två mäta sig mot varandra igen.

Johannes Vetter.
Det blev ingen lyckad öppningstävling för Johannes Vetter i Tyskland. Johannes Vetter. Bild: imago sport/ All Over Press Johannes Vetter

För Yle Urheilu berättar han att han drog på sig en skada i armbågen för några veckor sedan. På grund av den valde han att i Tyskland bryta tävlingen efter tre kryss. Nu ska han ändå vara i form att kasta.

– Min läkare och min fysioterapeut har gjort ett bra jobb. Jag väntar ivrigt på att se hur långt kasten bär på lördag.

Han önskar att han får kasta utan smärta i säsongens andra tävling.

– Om jag kastar över 85 meter är jag väldigt väldigt tacksam. Men jag tar mer än gärna emot ett resultat på 90 meter eller mer också, säger Vetter.

Av de finländska spjutkastarna ska Finlands statistiketta Toni Kuusela kasta i Kuortane. Han ser framemot att få mäta sig mot Vetter och de andra tuffa kastarna.

– Jag tycker om att kasta i tävlingar där det finns bättre kastare än jag själv. Det gör att man utvecklas och ska man i något skede klara sig på mästerskapsnivå måste man kunna mäta sig mot dem, säger Kuusela enligt friidrottsförbundet.