Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski har ökat träningsmängden och har bara ett mål i sikte – tar till och med risker för att kröna karriären i Peking-OS

Krista Pärmäkoski på prispallen.
Krista Pärmäkoski saknar ännu ett OS-guld. Krista Pärmäkoski på prispallen. Bild: DIEGO AZUBEL / EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski

I juli blev det klart att Krista Pärmäkoski är tillbaka i längdlandslaget. Nu är hon på den första landslagssamlingen i Vuokatti. Beslutet att inte träna på egen hand var lätt på grund av omständigheterna. Träningsmängden har hissats upp rejält och till Yle Urheilu berättar Pärmäkoski att hon tar risker i år. Det finns bara ett mål i sikte: OS i Peking.

Sedan 17 år tillbaka har Krista Pärmäkoski samarbetat med tränaren Matti Haavisto. I fjol somras tränade Pärmäkoski på egen hand, men nu är hon tillbaka i längdlandslaget.

OS i Peking 2022 är Pärmäkoskis huvudmål och det är dit hon nu satsar för fullt. 29-åringen har under sin karriär vunnit två OS-silver och två OS-brons, men guldmedaljen saknas.

Krista Pärmäkoski tränar på rullband.
Träningsmängden har ökat i år för Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski tränar på rullband. Bild: Esa Fills / YLE Krista Pärmäkoski,Lahtis

Nu kör hon på extra hårt för att vara i sitt livs form då det gäller. Hon är nu uppe i förbluffande knappa tusen träningstimmar per år.

– Jag tränar till och med lite på den riskfyllda sidan i år, så att jag är i ordentlig form under OS, säger Pärmäkoski till Yle Urheilu.

– Jag kör med siktet på att OS är om ett och ett halvt år, och då är jag i mitt livs form när den klassiska tian avgörs.

Flyttade läger

Pärmäkoski har på grund av rådande coronaviruspandemi ordnat vårens träningsläger i Finland i stället för utomlands.

Öppna Instagram-inlägget

På sommaren blir det bara ett höghöjdsläger i stället för två.

– Det är spännande tider. Jag skulle åka till Schweiz nästa vecka, men det lägret tvingades vi stryka. Nu är planen att åka till Italien, men vi får se om vi kan åka dit.

De rådande omständigheterna gjorde beslutet att vara en del av längdlandslaget på nytt enkelt. Lägret i Vuokatti är det första för säsongen för landslaget och överlag arrangeras det färre än tidigare.

Enligt Pärmäkoski har hon möjlighet att påverka hur hon deltar i landslagets läger.

– Eftersom de flesta läger är i Finland är de lätta att arrangera och delta i. Det gör det också möjligt att göra egna anpassningar. Till exempel kan man avsluta lägret tidigare om det känns som att det blivit en för stor belastning.

Planerar att tävla mycket

Tävlingskalendern för den kommande säsongen är inte spikad ännu.

Det internationella skidförbundet Fis har publicerat en provisorisk kalender för världscupsäsongen 2020/21 men ändringar kan fortfarande ske.

Både Therese och Frida är starkast i uppförsbackarna. Mina styrkor ligger i att åka på slätt och i slutspurterna – och det framför allt mot de två. Därför är masstarterna mina bästa chanser att slå till.

Pärmäkoski planerar att tävla rätt mycket den kommande säsongen – om allt går som planerat. Även Tour de Ski, som hon tvingades stå över senast, finns i planerna.

– Tour de Ski passar mig bra om jag är i skick. Det har fungerat bra för att få upp konditionen. Men det krävs att allt är i skick. Det är ingen idé att delta om man inte är i full form, säger Pärmäkoski.

– Min avsikt är att delta i många tävlingar – men då framför allt i tävlingar på normaldistanserna. Sprinter kommer jag säkert stå över.

Hon är tacksam för att det kommit upp nya, unga sprintdamer som kan bära en del av lasten och hon i sin tur kan välja att inte delta.

Har receptet för att klå Therese Johaug

En av damåkarna som var svår att klå i fjol var Therese Johaug. Men inte omöjlig.

Johaug vann 17 deltävlingar förra säsongen, men till exempel i säsongens sista deltävling i Oslo var det Frida Karlsson som knep segern på tremilen framför näsan på Johaug.

Therese Jihaug, Frida Karlsson, och Ebba Andersson.
Frida Karlsson slog Therese Johaug i sista tremilen för säsongen. Therese Jihaug, Frida Karlsson, och Ebba Andersson. Bild: EPA Frida Karlsson,Therese Johaug

Pärmäkoski berättar att även hon vet hur man lyckas slå Johaug.

– Både Therese och Frida är starkast i uppförsbackarna. Mina styrkor ligger i att åka på slätt och i slutspurterna – och det framför allt mot de två. Därför är masstarterna mina bästa chanser att slå till. Då kan man ta rygg på de andra. Det gäller att hänga på i uppförsbackarna och slå till på slutet, analyserar hon.

– Frida bevisade förra säsongen att allting är möjligt. Man måste köra ett taktiskt spel samt lita och tro på det man själv gör.

FM i rullskidor körs i helgen i Vuokatti och Krista Pärmäkoski deltar där.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Krista Pärmäkoski harjoittelee lähes tuhat tuntia vuodessa saadakseen kruunun uralleen – "Treenaan jopa pienellä riskillä, jotta olisin olympialaisissa ihan tikissä" skriven av Petri Sjöblom och Anu Karttunen.

Läs också