Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fiskars drabbas hårt av coronapandemin - och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Luftventiler på en vägg.
Ventilationen är avgörande om coronaviruset är luftburet. Luftventiler på en vägg. Bild: Francesco Scatena/Mostphotos Ventil,luft,Vägg,Ventilation

Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Coronavirusets möjliga luftburenhet

Coronaviruset sprider sig genom droppsmitta, men det finns teorier om andra smittvägar. Fler än 200 forskare världen över har skrivit under en vetenskaplig text som uppmanar till att ta virusets möjliga luftburenhet på allvar.

Institutet för hälsa och välfärd THL följer i stort sett Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer för säkerhetsåtgärder. Enligt THL är det droppsmitta, och inte luftburen smitta, som gäller.

- Vi skulle se en betydligt större spridning om viruset i första hand sprids via luften. Men det kan förstås vara en möjlighet, säger Emmi Sarvikivi som är specialist vid THL till Yle Uutiset.

Ifall coronaviruset är luftburet måste nya säkerhetsåtgärder tillämpas. Speciellt ventilation spelar då en stor roll.

Nästan hälften av finländare stöder inkomstrelaterad dagpenning

Nästan hälften av finländarna anser att alla arbetslösa ska ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning, oberoende av medlemskap i arbetslöshetskassa. Det visar en enkät som Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus och Verkkouutiset har låtit göra.

47 procent av de tillfrågade ansåg att det inkomstrelaterade stödet - som är högre än Folkpensionsanstaltens grunddagpenning - borde tillfalla alla.

Det är Samlingspartiet och Finlands Näringsliv EK som har initierat debatten om att ändra bidragen till arbetslösa.

Rakennusmies liukuportaissa.
Om du blir arbetslös kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan. Rakennusmies liukuportaissa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle byggande,nybyggnad,Fastigheter & byggande,byggnadsarbetare,byggplatser,arbete,arbetslöshetsgrad,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetspenning,arbetslöshetsersättningar,konjunkturväxlingar,vikande konjunktur,arbete,arbetslöshet,ekonomi

Fiskars har drabbats hårt av pandemin

Fiskars marknadssituation har varit väldigt instabil det här året, men efterfrågan på varor ökade i slutet av våren. Det konstaterar bolaget i sin halvårsrapport.

Efterfrågan på Fiskars trädgårds- och bevattningsprodukter har varit stor i bland annat Amerika och Tyskland. Också Fiskars produkter inom kategorin matlagning och hobbyer har haft efterfrågan.

Däremot har Fiskars produkter inom kategorin inredning och dukning drabbats hårdare av covid-pandemin. Orsaken är att många samhällen införde rörelseförbud och många butiker stängde.

Fiskars saxar.
Fiskars produkter inom kategorin inredning och dukning har drabbats hårdare av coronapandemin. Fiskars saxar. Bild: Yle/Minna Almark Fiskars Oyj Abp,Västnyland,Raseborg,saxar,industri

Donald Trumps förslag om att senarelägga presidentvalet väcker reaktioner

Ledande republikaner brukar undvika att kommentera presidentens Twitter-inlägg, men inlägget där Trump tycktes föreslå att höstens presidentval ska senareläggas, avvisades rätt unisont av flera republikanska kongressledamöter.

Enligt den amerikanska konstitutionen kan bara kongressen ändra valdatumet och att det skulle ske verkar ytterst osannolikt.

- Aldrig i det här landets historia, genom krig, depressioner eller inbördeskriget, har vi låtit bli att hålla federalt inplanerade val i tid. Vi kommer att hitta ett sätt att hålla valet den 3 november, sade Mitch McConnell till WNKY-tv på torsdag kväll.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell under en presskonferens i tisdags.
Senatens majoritetsledare Mitch McConnell under en presskonferens i tisdags. Senatens majoritetsledare Mitch McConnell under en presskonferens i tisdags. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Mitch McConnell

Youtube plockar bort dansk musik

Den danska musikindustrin ser ut att förlora en av sina viktigaste plattformar, Youtube.

Enligt tidningen Ekstrabladet går Googles avtal med den danska upphovsrättsorganisationen Koda ut den 1 augusti, varefter det danska musikinnehållet tas bort. Google uppger för tidningen att man förhandlat om att förnya licensen med Koda, men att man tyvärr inte lyckats komma överens innan avtalet löpt ut.

- Google är naturligtvis väl medvetna om att de kan skapa enorm frustration hos både våra medlemmar, genom att förneka dem åtkomst till Youtube, och de många danskar som använder Youtube dagligen, säger Kodas mediedirektör Kaare Struve i pressmeddelandet.

Youtube.
Den danska upphovsrättsorganisationen Koda och Google har en mångårig tvist bakom sig om hur Kodas medlemmar ska kompenseras när deras musik spelas på Youtube. Youtube. YouTube

Väder:

I dag är det uppehåll i största delen av landet. I landets södra och mellersta delar är det klart till halvklart och mest uppehåll, men i öster är det molnigare och regnskurar kan förekomma. I väster är det växlande molnighet och uppehåll. Dagens högsta temperatur är 19 till 23 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes