Hoppa till huvudinnehåll

Nya världsmästare i öykstock har korats i Lappfjärd: "Det känns grymt bra men tungt"

Berglunds team och Snailhats är nya världsmästare i öykstock. VM-tävlingarna ordnades i Lappfjärd i strålande solsken.

I år tävlade allt som allt åtta lag, sex herrlag och två damlag, om titeln världsmästare i öykstock.

Den mångfaldiga publiken fick se tajta fajter med tillhörande krockar och utpumpade tävlanden.

I damklassen gick segern till Snailhats, bestående av Alva Yli-Valkama, Antonia Söderlund, Ida Mannfolk, Wilma Rönnqvist, Emmie Dahlgren och Liva Berg.

- Det var super och jätteroligt, säger laget efter prisutdelningen.

För flickorna var det här andra året de deltog och till årets tävling hade de bytt lagnamn.

- Vi kom på det som ett skämt redan förra året, men vi vågade inte då använda det. Nu tog vi mod åt oss och valde namnet Snailhats, förklarar Ida Mannfolk.

Sex svartklädda flickor står på rad. Flickan i mitten håller i en stor pokal.
Vinnarna i damklassen. Antonia Söderlund, Ida Mannfolk, Emmie Dahlgren, Alva Yli-Valkama, Wilma Rönnqvist och Liva Berg. Sex svartklädda flickor står på rad. Flickan i mitten håller i en stor pokal. Bild: Yle/Juho Teir Lappfjärd,Kristinestad,vinnare,öykstock

Andra segern för Berglunds team

I herrklassen gick i sin tur segern till Berglunds team, bestående av sex stycken Berglunds nämligen Joakim, Christoffer, Patrik, Simon, Kent och Sebastian.

Det var tredje gången som laget deltog och andra gången de vann.

- Det känns grymt bra men tungt. Det är alltid tungt då det är motströms, säger Joakim Berglund.

Vad är charmen med öykstock?

- Det är ganska spännande. Även om du är överlägset sist, så kan allt hända och situationen förändras, säger Joakim Berglund.

Har ordnats sedan 2003

Öykstockar eller ekstockar är flatbottnade båtar som man förr färdades med i Lappfjärds å och åmynning. Båten användes främst vid fiske på grunda vatten och för transporter av får och virke längs åns stränder.

Numera används inte båtarna för det ändamålet, men traditionen med öykstockar hålls vid liv tack vare VM i öykstock som ordnats i över tio år. Som arrangör står Lappfjärds brandklubb och Lappfjärds ungdomsförening.

Den första tävlingen ordnades 2003 och det var Kurt Lillhannus som gav tävlingarna VM-status.

- Jag fungerade som konferencier och tänkte att det inte finns liknande tävlingar som ordnas någonstans i världen, så då fick det bli VM-tävlingar, säger han.

Flesta lagen från Lappfjärd

Även om det alltså är fråga om inofficiella världsmästerskapstävlingar så kommer lagen oftast från Lappfjärd eller Kristinestad.

Lillhannus minns dock en Närpesbo som frågade honom varför inga Närpeslag är med och att de nog skulle putsa hela prisbordet ifall de skulle delta.

- Vi skickade nog nästa år inbjudan till Närpes, men de har inte visat sig på styva linan i VM, säger Lillhannus med ett skratt.

I tävlingen ska man ta sig fram i en öykstock längs med en bana i Lappfjärds å. Man tävlar i sexmannalag, men i tre etapper så att endast två lagmedlemmar per etapp är i båten. Och snabbast i mål vinner.

Artikeln uppdaterad 31.7 kl.21.10 med vinnarlagen och kommentarer av dem.