Hoppa till huvudinnehåll

På dansläger i Pargas får man lära sig allt från balett till hip-hop — lägret avslutas med stor föreställning på lördag

Två flickor hoppar med utsträckta ben.
Dansläger i Pargas just nu - avslutas med föreställning på Qvidja slott på lördag. Två flickor hoppar med utsträckta ben. Bild: Maj Lundström / Yle dans,Pargas,musikinstitutet arkipelag

Under den här veckan ordnar musikinstitutet Arkipelag ett dansläger i Pargas. Lägret avslutas på lördag med en föreställning på Qvidja slott.

Förra sommaren ordnade Arkipelag dansläger i slutet av sommaren för första gången, och eftersom lägret var populärt och många deltog bestämde man att ordna läger i år igen, säger danslärare Solveig Ekholm.

- Det här är ett bra sätt att komma in i gängorna igen efter att man har varit sommarledig, säger Ekholm.

En kvinna med turkos blus lutar sig mot en stege framför en gul tegelvägg.
Solveig Ekholm, danslärare vid Arkipelag, säger att lägret är ett bra sätt att komma tillbaka till dansandet efter sommarpausen. En kvinna med turkos blus lutar sig mot en stege framför en gul tegelvägg. Bild: Maj Lundström / Yle dans,Pargas

Deltagarna på lägret är i alla åldern 9-15 år och har alla tidigare erfarenhet av dans, även om också nybörjare var välkomna att anmäla sig.

Under lägret är det inte bara en viss typ av dans som gäller, utan man testar på allt från balett till streetdance.

Speciellt för i år är att lägret avslutas med en föreställning på slottet Qvidja i Pargas på lördag. Idén till att dansarna från Arkipelag skulle uppträda på lägret kom från artisten Essi Luttinen, som är den som organiserar lördagens föreställning.

- Det var faktiskt så att Essi kontaktade oss och frågade om vi ville komma och uppträda. Det blir picknick-konsert på slottet, och stora internationella artister uppträder också där. Våra dansare är jätteglada över att få uppträda med så pass stora artister.

Under föreställningen kommer det att spelas livemusik, och temat kommer att delvis vara historiskt eftersom det passar bra på det gamla slottet.

Två flickor dansar utomhus.
Dansträning i full gång! Dansarna droppar in vartefter beroende på hur många timmar dans de har anmält sig till. Två flickor dansar utomhus. Bild: Maj Lundström / Yle dans,Pargas,musikinstitutet arkipelag

Ekholm säger att dansintresset i Pargas är relativt stort.

- Framför allt har balett varit förvånansvärt populärt, vi har flera duktiga balettdansare som dansar på nationell nivå till och med. Också nutida dans är populärt. Jag tror också att street och showdance kommer att bli ännu mer populärt i framtiden.

Något som har påverkat dansintresset framför allt hos pojkar är onlinespelet Fortnite, och Arkipelag har två år ordnat en kurs i fortdance för pojkar. Nu säger Ekholm att det ändå är appen Tiktok som väcker intresse för dans hos flera.

-Tiktok är på det sättet roligt för att man märker att alla håller på med det. Mitt mellan våra övningar kan man plötsligt se någon dansa Tiktok, det är lite roligt.

En flicka står på ett ben och sträcker vigt det andra benet högt över huvudet.
Sonja Sievänen ser fram emot lördagens föreställning. En flicka står på ett ben och sträcker vigt det andra benet högt över huvudet. Bild: Maj Lundström / Yle dans,Pargas,musikinstitutet arkipelag

Sonja Sievänen är en av deltagarna på lägret. Hon ser fram emot lördagens föreställning.

- Det blir spännande att få uppträda framför publik, man får öva inför andra föreställningar och tävlingar.

Två flickor gör en akrobatisk rörelse.
Emmi Kanerva och Lotta Bergman deltar båda på danslägret som Arkipelag ordnar. Två flickor gör en akrobatisk rörelse. Bild: Maj Lundström / Yle dans,Pargas,musikinstitutet arkipelag

Emmi Kanerva säger att jazzdans har varit det roligaste hittills under lägret.

- Jazz är roligt för man får göra många hopp och sådana rörelser. Jag tycker också om att hitta på egna koreografier.

Lotta Bergmans favoritdansstilar är rytmisk gymnastik och jazzdans.

- Det är de stilarna jag tycker är roligast.