Hoppa till huvudinnehåll

Personer har nekats coronatest utanför sin hemkommun – Mika Salminen vid THL: "Fel sorts inbesparing och det kan få olyckliga konsekvenser"

En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty".
Enligt Mika Salminen vid THL är instruktionen är att man borde få komma på test så snabbt som möjligt. En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty". Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

I en del kommuner har man låtit bli att coronatesta personer från andra kommuner och hänvisat dem till sin egen hemkommun för test. Det här har hänt på många håll i Finland, rapporterar Yle Uutiset.

"Testa och spåra" hör till de centrala delarna av Finlands coronastrategi tillsammans med "isolera och vårda". Ändå har man i vissa kommuner låtit bli att testa personer från andra kommuner och utlänningar, och skickat dessa till sin hemkommun för att testas istället.

Till exempel hade en ung person som besökte ett vårdhem i Rovaniemi sökt sig till test vid en hälsovårdscentral på grund av symtom, men testandet blev inte av. Vid centralsjukhuset uppmanade man personen att istället söka sig till den egna hemkommunens hälsovårdscentral, där testet slutligen utfördes.

Motsvarande har hänt också på andra håll i Finland, speciellt under helger. Det här oroar myndigheter och infektionsspecialister.

– Det här är fel sorts inbesparing och det kan få olyckliga konsekvenser. Instruktionen är att man borde få komma på test så snabbt som möjligt, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.
Enligt Mika Salminen vid THL kan det få olyckliga konsekvenser att personer avvisas från coronatest och hänvisas till sin egen hemkommun för test istället. Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020. Bild: Tommi Pylkkö / Yle Mika Salminen,Institutet för hälsa och välfärd

Risken för att andra personer ska exponeras mångdubblas om en person med symtom skickas till sin hemkommun för att testas.

I sjukvårdsdistrikten ligger ansvaret att testa personer för covid-19 i första hand på kommunerna. Man måste få komma på test på alla håll i Finland – oberoende av ens egen hemort.

– I enstaka kommuner har det förekommit situationer, i vilka man inte har varit riktigt ajour, då en person har hänvisats till sin hemkommun för test. Utgångspunkten är att man borde få komma på test på den plats där symtomen börjar, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt.

Enligt Broas kan det att en person avvisas från test också öka smittorisken på grund av att personen kanske inte längre orkar gå på test på grund av sina symtom.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel “Vähänkään oireilevat pitäisi testata, mutta ulkopaikkakuntalaisia käännytetään koronatesteistä – THL:n Salminen: Säästetään väärässä kohtaa ja se voi kostautua” skriven av Pekka Viinikka.

Artikeln översattes av Sonja Fredriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes