Hoppa till huvudinnehåll

Renoveringen av Centrumskolan i Oravais är klar: "Nytt, fräscht och underbar akustik"

Två lärare och två elever i en skolas grupprum
Rektorn Göran Backman, läraren Inga-Britt Ingman och eleverna Sara Granlund och Ted Ingman är glada över att Centrumskolan nu är renoverad. Två lärare och två elever i en skolas grupprum Bild: Yle/Roger Källman lärare,elever,Oravais centrumskola

Efter två år av undervisning i baracker kan elever och lärare i Oravais börja det nya läsåret i en nyrenoverad skola.

Den 17 augusti inleds det nya läsåret. För elever och lärare på Centrumskolan i Oravais innebär det att man får flytta in i nya och fräscha lokaler.

Sara Granlund ska börja i sexan, och hinner alltså gå ett läsår i den nyrenoverade skolan.

– Det ska bli jätteroligt, säger hon.

Läraren Inga-Britt Ingman noterar att luften i de nya lokalerna är betydligt fräschare än tidigare.

– Det var det första jag tänkte på när jag kom in.

Hon får medhåll av Ted Ingman, som ska börja i femman.

– Det var ganska dålig luft förr, säger han.

Skolans rektor Göran Backman är mycket nöjd med de nya lokalerna.

– Det är nytt, fräscht och akustiken här är underbar, säger han.

I den nya skolan är tak, golv och väggar akustiskt behandlade. Också pulpetlocken har ljuddämpning.

Inte bara undervisning

I korridoren finns stora fönster ner mot gymnastiksalen.

– Här var det helt öppet tidigare, och det var en liten riskfaktor eftersom man kunde ramla ner, säger Backman.

Han berättar att den nya gymnastiksalen har ett golv som är skonsamt mot knän och höfter, och det passar både barn och vuxna. De senaste tre åren har all gymnastikundervisning i skolan hållits utomhus, oberoende av väder.

Förutom undervisning ordnas en hel del annat program i skolans lokaler.

– Här är nästan lika mycket folk kvällstid som dagtid, säger Backman.

En gymnastiksal
Den nya gymnastiksalen har ett golv som är skonsamt mot knän och höfter. En gymnastiksal Bild: Yle/Roger Källman skolbyggnader,Gymnastiksal,gymnastiksalar i skolor,Oravais centrumskola

Kan rymma 200 elever

I samband med renoveringen har man tagit bort väggen mellan det som tidigare var lärarrummet och ett klassrum. Resultatet är ett stort rum som ska kunna användas för musikuppträdanden och som arbetsrum för eleverna.

– Vi kallar det för "hjärtat", säger Backman.

I byggnaden huserar både Centrumskolan och Oravais finska skola. Sammanlagt omkring 150 elever kommer att röra sig i lokalerna.

Backman uppskattar att skolan har en kapacitet på uppemot 200 elever.

En skolbyggnad.
På utsidan är det mesta sig likt, men inne i skolan är allting nytt. En skolbyggnad. Bild: Yle/Roger Källman skolbyggnader,Oravais centrumskola

Prislapp på tre miljoner

Skolan har tidigare genomgått en rad åtgärder. Bland annat reparerades det läckande taket 2016.

På grund av omfattande fuktskador beslöt Vörå kommun att låta totalsanera skolan. Projektet har kostat omkring tre miljoner euro.

Av den ursprungliga byggnaden finns i princip bara betongstommen kvar.

Göran Backman är mycket tacksam över att kommunen gick in för projektet.

– Det är en otrolig satsning att man har gjort det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten