Hoppa till huvudinnehåll

Tidningar: Nästan hälften av finländarna stöder inkomstrelaterad dagpenning

Rakennusmies liukuportaissa.
Om du blir arbetslös kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan. Rakennusmies liukuportaissa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle byggande,nybyggnad,Fastigheter & byggande,byggnadsarbetare,byggplatser,arbete,arbetslöshetsgrad,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetspenning,arbetslöshetsersättningar,konjunkturväxlingar,vikande konjunktur,arbete,arbetslöshet,ekonomi

Nästan hälften av finländarna anser att alla arbetslösa ska ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning, oberoende av medlemskap i arbetslöshetskassa. Det visar en enkät som Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus och Verkkouutiset har låtit göra.

Om du blir arbetslös kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan. Den summan är högre än den som Folkpensionsanstalten betalar ut. FPA:s grunddagpenning uppgår till drygt 700 euro i månaden.

47 procent av de tillfrågade anser att det inkomstrelaterade stödet - som är högre än Folkpensionsanstaltens grunddagpenning - borde tillfalla alla.

38 procent av de tillfrågade tycker inte att alla borde få inkomstrelaterad dagpenning, oberoende av kassamedlemskap. Det är Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC:s medlemmar som motsätter sig förslaget. 50 procent av Akava-anslutna ställer sig positivt till frågan.

15 procent av de tillfrågade kunde inte svara. Drygt tusen personer tillfrågades.

Under sommaren och coronakrisen har debatten gällande arbetslöshetsskyddet blossat upp igen. Det är Samlingspartiet och Finlands Näringsliv EK som har initierat debatten om att ändra bidragen till arbetslösa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes