Hoppa till huvudinnehåll

Känslosam Annimari Korte påmindes om vännens död under GP-tävlingen i Kuortane: ”Försökte springa bra till hans minne”

Annimari Korte korsar mållinjen.
Annimari Korte vann loppet på 12,88. Annimari Korte korsar mållinjen. Bild: Lehtikuva friidrott,Annimari Korte

Annimari Korte siktade på finländskt rekord i Kuortane men misslyckades. Korte skakade på huvudet då hon såg sin segertid 12,88 och efter tävlingen var hon känslosam då hon tävlade i Kuortane för första gången utan gode vännen Braian Toledo.

Annimari Korte har i sommar visat att hon är i form för att hota sitt eget finländska rekord. Inför dagens GP-tävling i Kuortane sade hon till och med att hon skulle vara besviken om hon inte slog rekordet och siktade på en tid ner mot 12,65.

Men hon infriade inte förväntningarna på Kuortanes snabba banor. Korte vann loppet men var en bit från det finländska rekordet då hon klockades för 12,88.

– Jag är inte helt nöjd, det var svåra vindar, säger Korte till Yle och blir känslosam.

– Det har också varit en svår dag, min goda vän Braian avled i februari. Han bodde här i Kuortane nu var jag här första gången utan honom så det har varit väldigt svårt.

Korte och syftar på spjutkastaren Braian Toledo som avled i en motorcykelolycka i Argentina.

– Jag försökte springa bra till hans minne, säger hon.

Korte besegrade Nooralotta Neziri med åtta hundradelar i dagens lopp.

– Nooralotta kommer närmare och närmare så det gäller att springa snabbare i nästa lopp, säger Korte.

Neziri gick in i dagens tävling med förhoppningen att slå sitt personliga rekord men även hon gick bet.

– Jag är verkligen besviken, det är sällan jag säger det så ärligt men nog nu, säger Neziri.

Över 68 meter av Daniel Ståhl

I diskus bjöd Daniel Ståhl på ett nytt starkt resultat då han vann tävlingen med 68,48. Ståhls längsta kast kom i den fjärde omgången och redan då kostade även på sig sin karakteristiska segerrush ut på gräset.

– Det har varit en riktigt rolig dag här i Kuortane. Jag ville kasta stadionrekord och över 70 meter men 68 är ett helt okej resultat. Det här är nästan som hemmaplan för mig också, säger Ståhl.

Ståhl matchades av landsmannen Simon Pettersson som slutade tvåa med 66,11.

– Simon är som en lillebror för mig. Vi har tränat tillsammans i sju år och det är viktigt att han också är med och tävlar.

Daniel Ståhl gör sig redo att kasta.
Daniel Ståhl. Daniel Ståhl gör sig redo att kasta. Bild: Lehtikuva friidrott,Daniel Ståhl

”Diskuspensionären” Frantz Kruger från Vasa IS kastade säsongsbästa med 58,28. 45-åringens resultat är också det längsta kastet i Finland i sommar.

På herrarnas 100 meter fanns också förhoppningar om att Samuli Samuelsson skulle kunna hota Tommi Hartonens finländska rekord. Samuelsson som kommit tillbaka starkt i år gjorde ett nytt bra lopp men missade Hartonens rekord med nio hundradelar.

Samuelsson vann loppet på 10,30 och besegrade tvåan norrmannen Matias Hove Johansen med tretton hundradelar.

Topi Raitanen blev i sin tur den första finländaren på åtta år att underskrida 3.40 på 1500 meter. Raitanen putsade sitt tidigare personliga rekord med över en sekund då han slutade tvåa med tiden 3.38,88.

Vetter besegrade Amb

Tysken Johannes Vetter ser ut att närma sig toppformen efter sina skadeproblem. Spjutvärldsmästaren från 2017 gick in som tvåa i världen i år då han kastade i 86,94 i den sista omgången.

– Det är fint att jag är frisk och armbågen kändes bra. Jag fick lite känningar i vaden så jag kunde inte satsa fullt men nådde ändå nästan 87 meter. Det var en bra dag och ett bra resultat, säger Vetter som även kommer att tävla i Paavo Nurmi Games om en och en halv vecka.

Vetter vann tävlingen med en dryg meter före Kim Amb. Svensken kastade 85,68 i dagens tävling. Även Gatis Cakss från Lettland kastade över 80 meter medan finländarnas resultat började på en sjua.

Lassi Etelätalo slutade fyra i tävlingen med sitt bästa kast i sommar 79,32. Toni Keränen noterades också för sommarens bästa kast och hans 76,74 räckte till en femte plats.

Samtliga resultat från GP-tävlingen i Kuortane hittar ni här.