Hoppa till huvudinnehåll

Orlandos Jonathan Isaac blev förste NBA-spelare att inte knäböja före match: "Ingen har något emot det"

Jonathan Isaac jagar motståndare med boll.
Jonathan Isaac representerar Orlando Magic i NBA (arkivbild). Jonathan Isaac jagar motståndare med boll. Bild: EPA-EFE/All Over Press NBA,basketboll,Jonathan Isaac

Sedan NBA-omstarten häromdagen har alla spelare knäböjt inför matcherna och burit tröjor med texten ”Black Lives Matter”. Men inte Orlando Magics Jonathan Isaac. "Jag tycker inte att knäböja eller bära en t-shirt är svaret", sade Isaac efter nattens match.

Natten till torsdagen återupptog basketligan NBA säsongen.

Alla matcher spelas i Disney World i Orlando och matcherna har föregåtts av manifestationer mot rasism, där spelarna knäböjt under den amerikanska nationalsången och burit likadana tröjor. Många spelare har även olika budskap på deras speltröjor, i stället för efternamn.

Men under den andra matchdagen skiljde sig en spelare ur mängden.

Orlando Magics Jonathan Isaac valde att stå kvar iklädd sin matchtröja inför nattens match mot Brooklyn Nets, samtidigt som hans lagkamrater knäböjde. Han var den förste NBA-spelaren sedan omstarten som inte knäböjde före match.

Skip Instagram post

Tränaren: ”Ett personligt val”

Orlando vann matchen med 128–118 och Isaac stod för 16 poäng och tog sex returer. Efter matchen berättade han att han sagt till sina lagkamrater före matchen att han inte tänkte knäböja.

– Jag tror absolut på Black Lives Matter, men jag tycker inte att knäböja eller bära en t-shirt är svaret, sade Isaac.

Hans tränare Steve Clifford påminde om att alla får göra som de vill.

– Det är ett personligt val. Vi stöder alla varandra och om någon inte är bekväm med att knäböja så har ingen något emot det, konstaterade Clifford.

Senare på fredagen valde också San Antonio Spurs chefstränare Gregg Popovich och hans assisterande Becky Hammon att stå. Popovich ville inte gå in på varför.

– Jag föredrar att hålla orsakerna för mig själv. Alla har rätt att göra ett personligt val.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Sport