Hoppa till huvudinnehåll

Polisens utredning av explosion i Esbolägenhet i maj klar – motiv fortfarande oklart, men bomben var riktad till polisen

Polis i tung utrustning utanför en lägenhet i Mäkkylä, Esbo.
Polisens utredning av den explosion som inträffade i en lägenhet i Esbo i maj är färdig. Polis i tung utrustning utanför en lägenhet i Mäkkylä, Esbo. Bild: Lehtikuva Mäkkylä,Esbo,polisen,explosioner,Bomber och explosioner,explosionsolyckor,explosion

Polisen har avslutat sin utredning av den explosion som inträffade i en lägenhet i Mäkkylä i Esbo i slutet på maj. Enligt utredningen var bomben, som var fäst vid en dörr, menad för polisen.

Det var den 25 maj som en explosion inträffade i ett flervåningshus i Esbo i samband med en polisutryckning. Flera personer skadades i explosionen och inne i lägenheten hittades en död person.

I polisens utredning framgår det att mannen som hade byggt bomben och dött var självmordsbenägen. Bomben var riggad som en fälla.

Mannen, som var 41 år gammal, dog däremot inte i samband med explosionen och det finns inga brottsmisstankar när det gäller hans död.

Den misstänkte: "Polisen har säkert hittat min överraskning bakom dörren"

Polisen var speciellt intresserad av att utreda varför mannen hade gillrat en bomb fast i dörren. Bomben var enligt utredningarna menad för polisen.

– Inget tydligt skäl för bomben har hittats, lyder det i förundersökningen som avslutades den här veckan.

Polisen drar slutsatsen att bomben var riktad till den polispatrull som anlände till platsen. Det här baserar man på e-postmeddelanden som mannen skickat.

Tre dagar efter explosionen fick mannens nära och kära ett fördröjt e-postmeddelande av mannen där han nämnde explosionen.

– Polisen har säkert hittat min "överraskning" bakom dörren.

Polisen utredde händelsen som tre försök till mord. Eftersom den misstänkte gärningsmannen är död kommer fallet inte att gå vidare till åtalsprövning eller rättegång.

Bomben var gjord av raketer

Polisen anlände till platsen klockan 19 efter att en närstående hade larmat polisen. Personen misstänkte att mannen var död eller i livsfara.

Mannen hade under dagen för explosionen skickat två fördröjda e-postmeddelanden till sina nära och kära där han skrev att han inte är vid liv. Han skrev också att han tänker begå självmord under de kommande sex månaderna.

Det första e-postmeddelandet skickades klockan 18 och det andra klockan 21. En närstående larmade polisen efter det första meddelandet.

När polisen anlände till lägenheten fick de inte kontakt med mannen utifrån lägenheten. De konstaterade att de besökt lägenheten en gång tidigare, i augusti 2019.

Rester av en bomb på en matta.
Bomben, varav rester syns på bilden, var tillverkad av raketer. Rester av en bomb på en matta. Bild: Polisen Mäkkylä,Esbo,polisen,explosioner,Bomber och explosioner,explosionsolyckor,explosion

I och med att polisen inte kunde nå mannen, ringde man till gårdskarlen för att få nyckel. Två poliser stod på vardera sida av dörren och gårdskarlen stod längre bort.

När en av poliserna vände nyckeln i låset och öppnade dörren så att den var på glänt inträffade en kraftig explosion. Dörren lossnade och slogs mot poliserna till följd av bombkraften.

En person klädd i skyddsutrustning granskar en dörr.
Dörren fick ett stort hål som orsakade träsplitter. En person klädd i skyddsutrustning granskar en dörr. Bild: Polisen Mäkkylä,Esbo,polisen,explosioner,Bomber och explosioner,explosionsolyckor,explosion

En av poliserna fick träsplitter i ögat och skadades allvarligt. Han fördes med ambulans till sjukhuset. Den andra polisen skadades också samt gårdskarlen. De fick hörselskador.

I utredningen framgick det att bomben var tillverkad av raketer.

Hela byggnaden evakuerades

Efter explosionen evakuerades hela byggnaden och polisen misstänkte att det kunde finnas fler bomber i lägenheten.

Den bosatta i lägenheten syntes inte genom dörren eller fönstren. Polisen undersökte lägenheten med hjälp av en robot genom fönstret.

När polisen slutligen säkert kunde ta sig in i lägenheten hittades mannen död i badrummet.

Lasinsirpaleita terassilla.
Polisen söndrade ett fönster för att kunna granska lägenheten med roboten. Lasinsirpaleita terassilla. Bild: Kristiina Lehto / Yle Mäkkylä,Esbo,polisen

Mannen hade varit i kontakt med socialen

I polisens utredning kom det fram att mannen var en arbetslös ingenjör som hade stora skulder. Han hade inte betalat lägenhetens hyra eller elräkningar och det fanns flera beslut om utmätning.

Mannen hade fått information om att han vräks från lägenheten och att han måste lämna den före 27 maj.

I mitten på maj skickade Esbo stad ut ett brev till mannen med meddelandet att socialtjänsten ville besöka honom med en sjukskötare den 25 maj. Planen var att diskutera mannens boendearrangemang.

Asunto, jossa räjähti 25.5.2020.
Mannen hade fått brev om utmätning från lägenheten. Asunto, jossa räjähti 25.5.2020. Bild: Kristiina Lehto / Yle Esbo,Mäkkylä,polisen

En socialarbetare och sjukskötare besökte mannens lägenhet den dagen klockan 15, det vill säga samma dag som explosionen inträffade. Han ville inte släppa in dem trots att de knackade på dörren, fönster och genom postluckan meddelade att de var på plats.

Enligt utredningen var mannen död redan före explosionen. Han har därmed dött någon gång mellan klockan 15 och 19.

I samband med granskningen av lägenheten efter explosionen hittade polisen det brev som socialtjänsten skickat åt mannen.

Brevet var fastklistrat på badrummets dörr. Mannen hade ritat ett stort X över texten i brevet och i underkanten hade han skrivit "NOPE".

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen