Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Aho på hugget direkt i slutspelsstarten – blev målskytt när Carolina tog första segern

Sebastian Aho åker via båset och gratuleras av sina lagkamrater.
Sebastian Aho gjorde två poäng i första matchen mot Rangers. Sebastian Aho åker via båset och gratuleras av sina lagkamrater. Bild: AFP / Lehtikuva NHL,ishockey,Sebastian Aho

En minut in i matchen spelade Sebastian Aho fram till Carolinas ledningsmål och i den andra perioden blev han själv målskytt. Finländaren var Carolinas bästa poängplockare när laget besegrade New York Rangers med 3–2.

I kväll gick startskottet för NHL-slutspelet. De två kommande månaderna är fyllda med med matcher och ett lag ska till slut få lyfta den åtråvärda bucklan.

I öst inleddes play-in-omgången med mötet mellan Carolina Hurricanes och New York Rangers. Rangers vann samtliga fyra möten i grundserien men nu fick ”Canes” sin revansch.

– Båda lagen visade direkt att det här är slutspel. Det var intensivt direkt från första bytet, säger Aho efter matchen.

Carolina behövde bara 61 sekunder för att spräcka Henrik Lundqvists nolla. Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho spelade fram backen Jaccob Slavin som nätade på Carolinas fösta skott på mål.

– Vi satte tonen direkt och det var ett viktigt mål, säger Aho.

Lundqvist spelade upp sig efter den tunga starten men sex minuter in i den andra perioden blev han överlistad igen. Carolina spelade i powerplay när Sebastian Aho styrde in Andrej Svetjnikovs passning till 2–0. Även Sami Vatanen noterades för en assist vid målet.

Hoppa över Twitterpostning

Rangers kom dock tillbaka in i matchen i slutet av den andra perioden. Måltjuven Mika Zibanejad reducerade i powerplay.

Carolina gick ändå upp i en ny tvåmålsledning i mitten av den sista perioden. I numerärt överläge sköt Martin Necas ett skott som gick via Rangersbacken Marc Staals skridsko och in bakom Lundqvist.

I slutminuterna fick Staal personlig revansch då han reducerade till 2–3 men närmare än så kom inte Rangers.

– Det gällde bara att glömma den reduceringen och fortsätta spela som vi hade gjort tidigare. Det var inget speciellt i slutet av matchen, säger Aho.

Carolina tog därmed en tung seger i serien som spelas i bäst av fem matcher. Match nummer två spelas på måndag.

Resultat:

New York Rangers – Carolina Hurricanes 2–3
NYR: Kakko 0+0, +/-0, 14:57
CAR: Aho 1+1, +2, 21:26
CAR: Teräväinen 0+1, +2, 19:46
CAR: Vatanen 0+1, +1, 14:37

Carolina leder med 1–0 i matcher.

Läs också