Hoppa till huvudinnehåll

Svenska friidrottsstjärnorna fick "skeptiskt" mottagande i Vasa – Daniel Ståhls lösning: "Pratade finska med gränsvakten"

Daniel Ståhl talar.
Daniel Ståhl hör till dragplåstren i Kuortane. Daniel Ståhl talar. Bild: Lehtikuva Daniel Ståhl,diskus

De coronatestade svenska friidrottarna Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Kim Amb fick inte något särskilt varmt mottagande vid Vasa flygplats på fredagen. Enligt diskusstjärnan Ståhl löste sig situationen då han utnyttjade sina finskakunskaper.

I dagens friidrottstävlingar i Kuortane finns gott om utländska idrottare med på startlistorna.

Också från länder som Sverige och Tjeckien, som ännu påverkas av Finlands reserestriktioner.

– De måste ha sina hälsouppgifter i skick i hemlandet. Vi har rekommenderat dem att göra coronatest, alltså att de har koll på sitt hälsotillstånd. Utgångsläget är att ingen som är sjuk kommer hit, berättade tävlingarnas generalsekreterare Tuomas Mikkola tidigare.

De svenska diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson, samt spjutkastaren Kim Amb anlände till Finland i går. Trion flög till Vasa, därifrån de fick privat transport till Kuortane.

För diskusstjärnorna Ståhl och Pettersson är det säsongens första tävling utomlands, medan Amb kastade i Tyskland tidigare denna vecka.

Aftonbladet skriver att den svenska trion inte fick ett alltför varmt mottagande vid Vasa flygplats på fredagen.

– De var lite skeptiska när vi landade, men jag pratade finska med gränspolisen och då ordnade det sig, säger Daniel Ståhl, som har finsk släkt, till tidningen.

Ståhl har haft en liten träningspaus för att slipa på tekniken. Nu är han ivrig att åter få tävla i sitt andra hemland.

– Det var länge sedan jag var här. Normalt är jag här och hälsar på min mormor ett par gånger på hösten och vid första advent, men det fick vi ställa in på grund av coronan.

Kuortanes GP-tävlingar sänds på TV2 och Yle Arenan klockan 17.30-20.00. Svenskspråkig kommentator är Janne Isaksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport