Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Finlands första yrkesmord, torvspöket som hemsöker regeringen och ryska demonstranter som "matar duvorna"

Tidningsurklipp från rättegången mot Fred Högsten.
Tidningsurklipp från rättegången mot Fred Högsten. Tidningsurklipp från rättegången mot Fred Högsten. Bild: Pressfoto/ Soile Kallio mord,Jollasmordet

God lördag! Här kommer lite kvällsläsning.

Jollasmordet 1992 kan ses som ett katastrofalt och förtvivlat uttryck för misslyckad manlighet och Jollasmördarna som föregångare till incelrörelsen. Misslyckande, missbruk och misogyni – Hur en destruktiv mansbild ledde till Finlands första yrkesmord.

Regeringen hemsöks av torvspöket - Gröna beslutsfattare är redo att lämna regeringen, om klimatåtgärder skjuts upp. Över hälften av De gröna beslutsfattarna som svarade på Yles enkät säger att de är redo att lämna regeringen om det inte kommer några konkreta beslut för att bekämpa klimatförändringarna i beredningen.

"Vi matar duvorna” kallar sig den proteströrelse som nu drar över Ryssland – den avsatte guvernören i Chabarovsk har blivit en symbol för folkets missnöje. Den stora frågan nu är huruvida demonstrationerna ska få sprida sig eller om de stoppas med våld.

Trots att scoutrörelsen ursprungligen var tänkt för pojkar, tog flickor runt om i England snabbt själv initiativ till scoutaktiviteter. I dag är rörelsen världsomspännande och leds av en finländare. Finländska Heidi Jokinen leder globala flickscoutrörelsen: "Flickor är mer utsatta för våld när samhället lever bakom lyckta dörrar"

I dag, den första augusti, blir offentliga evenemang för över 500 personer tillåtna både inom- och utomhus, förutsatt att riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd följs. Evenemangsarrangörer är inte sena att utnyttja möjligheten. Redan det här veckoslutet arrangeras Faces Etnofestival i Karis, Aurafest i Åbo, och Esbo stadsteater har premiär med föreställningen Lehman-trilogia. "Folk verkar vara i farten med en positiv inställning"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes