Hoppa till huvudinnehåll

"Vi matar duvorna” kallar sig den proteströrelse som nu drar över Ryssland – den avsatte guvernören i Chabarovsk har blivit en symbol för folkets missnöje

Poliser i Moskva för bort en demonstrant som visat stöd för demonstranterna i Chabarovsk.
Demonstrant förs bort av polis. Poliser i Moskva för bort en demonstrant som visat stöd för demonstranterna i Chabarovsk. Bild: /All Over Press demonstrationer,Ryssland

Tiotals personer har i dag gripits i Sankt Petersburg och i Moskva där de deltog i demonstrationer till stöd för dem som protesterar i staden Chabarovsk i Fjärran Östern.

Stöddemonstrationer pågår nu runtom i landet. Förutom i Chabarovsk, Moskva och Sankt Petersburg demonstrerar folk också bland annat i städerna Vladivostok, Irkutsk, Volgograd, Krasnodar, Kazan, Komsomolsk-na-Amur och Tjeljabinsk.

Den stora frågan nu är huruvida demonstrationerna ska få sprida sig eller om de stoppas med våld.

Specialstyrkan Nationalgardet bildades för några år sedan uttryckligen för att användas vid inhemska oroligheter. Om president Vladimir Putin väljer att sätta in gardet mot folket kan det få följder som är svåra att förutse.

Guvernör Sergej Furgal med munskydd i juli 2020.
Att guvernören Sergej Frugal fängslades sparkade igång massiva demonstrationer. Guvernör Sergej Furgal med munskydd i juli 2020. Bild: EPA Sergej Furgal,Ryssland,Chabarovsk

Sparkad guvernör väckte protestlusten

Det hela började för exakt tre veckor sedan i Chabarovsk där områdets guvernör Sergej Furgal fängslades anklagad för anstiftan till mord. Invånarna drog ut i massiva protester och krävde att Furgal skulle friges.

Stödet för Furgal bygger på att han är en folkvald guvernör. Han vann överraskande valet 2018 mot en kandidat från det ledande partiet Enade Ryssland.

Protesterna i Chabarovsk gav uttryck för folkets ilska över att den folkvalde Furgal hade gripits men också över den riggade allryska omröstningen om ändringar av konstitutionen.

Ändringarna ledde till att president Putin om han vill kan sitta kvar som president till 2036.

Demonstrationer och missnöje i Chabarovsk efter att guvernör fängslats.
Efterträdarens kommentar om duvor blev att symbolisera motståndsrörelsen. Demonstrationer och missnöje i Chabarovsk efter att guvernör fängslats. Bild: /All Over Press Chabarovsk,Ryssland,demonstrationer

Efterträdaren är ogillad

Efter att Furgal greps utnämndes en tillförordnad guvernör till Chabarovskområdet. Han heter Michail Degtiarev och har fått ett mycket negativt mottagande.

Duvorna i Chabarovsk är väldigt feta, var Degtiarevs första kommentar om demonstrationerna.

Det hittade han på efter att någon hade sagt att folksamlingen i centrum inte var någon demonstration utan bara bestod av människor som matade duvorna.

Nu sprids demonstrationerna till stöd för guvernör Furgal och Chabarovskborna under hashtaggen ”Vi matar duvorna”.

Man ser sammanbiten ut. Mannen är Rysslands president Vladimir Putin.
Förtroendet för Rysslands president Vladimir Putin ligger på rekordlåg nivå. Man ser sammanbiten ut. Mannen är Rysslands president Vladimir Putin. Bild: EPA-EFE/All Over Press Vladimir Putin,Segerdagen (2. världskriget)

Det handlar nu om mer än en guvernör

Furgals betydelse har under de tre veckor demonstrationerna har pågått blivit symbolisk. Han står nu för folkets kamp för ärliga val i Ryssland.

Nyss publicerade opinionsmätningscentret Levada en undersökning som visade att den tidigare okände Furgal nu är en av de politiker som ryssarna litar mest på.

Furgal kom in på sjunde plats på den listan och distanserade bland andra den tidigare premiärministern Dmitrij Medvedev och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi.

Undersökningen visade också att förtroendet för president Putin ligger på en rekordlåg nivå, bara 23 procent av de tillfrågade sade sig lita på honom.