Hoppa till huvudinnehåll

Hur röker du fisk? Skicka in en bild på din rökugn!

En murad ugn i mörkt tegel med hög skorsten.
Så här kan en rökugn se ut - hur ser din ut? En murad ugn i mörkt tegel med hög skorsten. Bild: Privat Rökugn

Rökt fisk smakar extra gott en sommardag, men hur röker du din fisk? Vi vill veta hur din rökugn ser ut!

Har du byggt rökugnen själv eller har den använts i flera generationer? Är ugnen murad för hand eller blir fisken bäst i en rostig tunna? Ska man elda med ved eller går den kanske med el?

Ta en bild på rökugnen och skicka in den till oss via formuläret här nedanför! Alla modeller duger, huvudsaken är att det är en rökugn.

Skriv gärna också en rad om vad rökugnen har för historia, var den finns och vad du brukar röka i den!

Du kan också skicka in dina bilder till Yle Åbolands whatsapp på numret 044 522 30 30, eller skicka ett mejl till aboland@yle.fi.

På onsdag är temat fiskrökning - chatta med Micke under vår livestream

Då kocken Micke Björklund och programledaren Matias Jungar reser runt i Åboland 3-8 augusti 2020 i projektet Närmat, ägnas kvällen den 5 augusti till fiskrökning.

Webbstreamen från Nagu på onsdag startar klockan 19.00 och du har möjlighet att ställa frågor om fiskrökning via vår chatt som öppnar då.

Beroende på vad som fås i näten ska det rökas både sik, gös, abborre, lax och mört. Dessutom utlovas något experiment!

I sändningen deltar Nagubon Stefan Mickelsson som svarar på dina frågor om rökning. Han är fiskare i tredje generationen med stor erfarenhet av fiskrökning. Stefan röker det mesta som går att få upp ur havet och cirka 3000 kilogram fisk går igenom hans ugn varje år.

Bilderna på rökugnarna publiceras på webben onsdagen den 5 augusti.

Rökugn i tegel och en vedhög vid sidan om.
Rökugn, modell större. Rökugn i tegel och en vedhög vid sidan om. Bild: Sam Stäuber Rökugn
En plåtlåda med lock.
Rökugn i metall. En plåtlåda med lock. Bild: Privat Rökugn

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland