Hoppa till huvudinnehåll

Jesperi Kotkaniemis sköna comeback efter skadan – nätade i Montreals skrällseger

Jesperi Kotkaniemi lyfter armen i vädret mellan då pucken är i mål.
Jesperi Kotkaniemis första slutspelsmål kom efter en tilltrasslad situation framför målet. Jesperi Kotkaniemi lyfter armen i vädret mellan då pucken är i mål. Bild: AFP / Lehtikuva Jesperi Kotkaniemi,Matt Murray (ishockeyspelare),Montreal Canadiens,Pittsburgh Penguins

NHL-slutspelet är igång på allvar. Nattens stora utropstecken heter Dominik Kubalik, men Jesperi Kotkaniemi lär inte heller vara missnöjd efter premiärmatchen. Aleksander Barkovs Florida räckte i sin tur inte till i den första matchen.

På lördagskvällen finsk tid var NHL-hockeyn äntligen tillbaka. I ”play in-omgångens” första match var Sebastian Aho segerarktitekt då Carolina slog New York Rangers.

Nattens skräll stod Montreal Canadiens för. Motståndaren Pittsburgh Penguins har setts som förhandsfavorit i serien, men i natt var det i stället Montreal som tog kommandot.

Canadiens tredjecenter Jesperi Kotkaniemi var högst delaktig i skrällsegern. Drygt elva minuter in i matchen öppnade finländaren nämligen målskyttet.

Kotkaniemi knuffades framför Penguinsmålet och lyckades stöta in pucken efter ett skott från blålinjen. Målet var hans första i NHL sedan januari och hans första i slutspelssammanhang.

I våras såg Kotkaniemis säsong redan ut att vara slut på grund av en mjältskada. Finländaren hade en rätt tung vinter och fick se sig skickas ned till AHL.

I den andra perioden utökade Nick Suzuki ledningen, men Pittsburgh kom ifatt efter mål av Sidney Crosby och Bryan Rust. Montreal knep ändå det längre strået på övertid, då Jeff Petry pricksköt in 3– 2.

Galen poängshow av Kubalik

Edmonton Oilers chefstränare Dave Tippett valde att satsa på Mike Smith i målet i stället för Mikko Koskinen i lagets slutspelspremiär mot Chicago Blackhawks. Smith fick en tuff afton i målet.

Målvakten fick kapitulera hela fyra gånger i den första perioden och när Dominik Kubalik satte 5–2 i den andra perioden var Smiths arbetspass över för kvällen. Just Kubalik var matchens största stjärna och inblandad i det mesta.

– Jag kände mig helt bra och allt gick min väg, vilket var kul. Men det var bara den första matchen, så vi måste fortsätta jobba, kommenterade Kubalik på NHL:s webbplats efter matchen.

Tjecken stod för fantastiska 2+3 i sin första slutspelsmatch i NHL. Mikko Koskinen släppte in ett mål i matchen som slutade 6–4 till Chicago. Olli Määttä noterades för en assist i matchen.

– Vårt spel var helt enkelt inte tillräckligt bra i sin helhet. Den första matchen är viktig, men allt vi kan göra nu är att fokusera på nästa match, sade Oilers Connor McDavid, som stod för 1+2 i matchen.

Barkov: ”Vi ska fortsätta likadant”

Florida Panthers fick i sin tur en motig start på serien mot New York Islanders.

Jean-Gabriel Pageau gav Islanders ledningen i den första perioden och i nästa period satte Anthony Beauvillier 2–0 på powerplay. Florida fick in en kvittering tidigt i den sista perioden, då Jonathan Huberdeau lirkade in pucken med backhand – men närmare än så kom man inte.

Förstaperioden var för svag, menade Floridakaptenen Aleksander Barkov efteråt.

– Vi förbättrade vårt spel i den andra och tredje perioden, vi var bra och gav press. Den andra matchen börjar från ställningen 0–0, så vi måste fortsätta på det sätt som vi spelade i den andra halvan av dagens match, uttalade sig Barkov, som passade till Huberdeaus mål.

Aleksander Barkov i gruff med flera motståndare.
Aleksander Barkov i gruff med flera motståndare. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksandr Barkov, Jr.,Florida Panthers,New York Islanders

Floridas målvakt Sergej Bobrovskijs form var ett frågetecken inför slutspelet. Ryssens högstanivå är skyhög, men i träningsmatchen tidigare i veckan såg han inte ut att vara i bästa slag. Men nattens match var ett formbesked av Bobrovskij, som motade 26 skott.

– Han gav svar på tal, han gjorde en kanonmatch. Jag tycker att han gjorde några nyckelräddningar i dag. Han såg smidig ut och gav oss chansen att få ut någonting av dagens match, sade Quenneville.

Resultat, NHL 1.8:

NY Rangers – Carolina 2–3
NYR: Kakko 0+0, +/-0, 14:57
CAR: Aho 1+1, +2, 21:26
CAR: Teräväinen 0+1, +2, 19:46
CAR: Vatanen 0+1, +1, 14:37

Carolina leder med 1–0 i matcher.

Edmonton – Chicago 4–6
EDM: Koskinen 18/19 räddningar
CHI: Määttä 0+1, +1, 17:02

Chicago leder med 1–0 i matcher.

NY Islanders – Florida 2–1
FLA: Barkov 0+1, +1, 20:13
FLA: Haula 0+0, +/-0, 18:09

NY Islanders leder med 1–0 i matcher.

Pittsburgh – Montreal 2–3 efter förlängning
MTL: Kotkaniemi 1+0, +1, 13:49
MTL: Lehkonen 0+0, +1, 20:18
MTL: Armia 0+0, +1, 20:32

Montreal leder med 1–0 i matcher.

Calgary – Winnipeg 4–1
WPG: Laine 0+0, -1, 19:28

Calgary leder med 1–0 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport