Hoppa till huvudinnehåll

Stämningen på topp då Aura Fest drog igång i Åbo: "Det är upp till alla besökare att det är tryggt att vara här"

En scen men människor framför.
Aura Fest drog igång i Åbo under lördagen. Här uppträder Evelina. En scen men människor framför. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

Under lördagen drog festivalen Aura Fest igång i Åbo. Nästan 4 000 besökare tog sig till Kuppisparken för att lyssna på artister som Sanni, Behm och Gettomasa.

I år ordnas festivalen annorlunda än vanligt på grund av coronaläget. Området har utvidgats åt alla håll, och samtidigt är antalet personer som tillåts komma in på området hälften mindre än vanligt för att det ska vara möjligt att hålla säkerhetsavstånd.

Stämningen är på topp på festivalområdet, och det känns inte som att coronaläget skulle påverka hur roligt besökarna har. Framme vid scenen sjunger publiken med till musiken och dansar runt de utplacerade borden.

Milla Lindfors och Julia Kobylko har kommit från Helsingfors för att festa. De har längtat efter att få gå på festival igen.

Två unga kvinnor ler mot kameran.
Milla Lindfors och Julia Kobylko säger att det bästa med festivaler är artisterna, vänner och god mat. Två unga kvinnor ler mot kameran. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

- Det är helt jätteroligt att få gå på festival. Vi har väntat hela sommaren på att äntligen få festa, säger Lindfors.

- Äntligen får man göra något man inte på länge har fått göra, livemusik är något av det bästa vi vet, säger Kobylko.

Lindfors och Kobylko säger båda att stämningen är väldigt bra trots coronaläget.

- Vi har i alla fall lika bra stämning som vanligt, säger Kobylko med ett skratt.

Nog måste man ju ta coronaviruset i beaktande, men jag har ändå tänkt ha roligt ikväll.― Milla Lindfors, festivalbesökare.

Lindfors och Kobylko är nöjda med hur arrangörerna har organiserat festivalen med tanke på coronaviruset.

- Det jag läste om Aura Fests säkerhetsåtgärder verkade väldigt bra, men sen är det ju upp till alla besökare att se till att det är tryggt att vara här, säger Lindfors.

Ingången till Aurafest med köande människor.
Köerna in till området blir längre och längre under eftermiddagen. Ingången till Aurafest med köande människor. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

Nelli Repo, Miisa Voutilainen och Jannika Paine har alla kommit ända från Nyslott för att få gå på festival. De är alla glada över att äntligen få se livemusik och festa tillsammans igen.

- Det hör till sommaren att få gå på festival, speciellt med sina bästa vänner, så det är jätteroligt att det ordnas igen, säger Repo.

- Det ska bli roligt att få träffa nya människor och kanske få nya vänner, säger Voutilainen.

Tre unga kvinnor på festival ler.
Nelli Repo, Miisa Voutilainen och Jannika Paine ser alla framemot en bra kväll. Tre unga kvinnor på festival ler. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

De är inte särskilt oroliga för coronaviruset, men säger att det ändå finns i tankarna.

- Nog finns ju corona i tankarna hela tiden, speciellt när man ser desinfektionsmedel överallt, säger Repo.

- Nu är ju läget bättre, så man har kanske lite glömt bort det, men man tänker nog på att det fortfarande finns, säger Paine.

Stolar uppradade i Kuppisparken inför Aura Fest.
Stolar har radats upp på området för att det ska finnas sittplatser för alla besökare. Stolar uppradade i Kuppisparken inför Aura Fest. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

Jenna Fyhr, som är evenemangsproducent för Aurafest, säger att man från arrangörernas sida är väldigt måna om att allt går säkert till.

- Vi är väldigt nöjda med vad vi har lyckats åstadkomma här på området trots alla restriktioner. Vi följer THL:s rekommendationer och gör till och med mera än vad som rekommenderas.

Enligt THL:s riktlinjer måste alla besökare ha en sittplats vid ett bord, och därför har 4 000 stolar placerats ut runt bord som finns på området. Man får ändå röra sig fritt på området och gå fram och festa vid scenen som vanligt.

En kvinna i prickig blus står i Kuppisparken och ler.
Jenna Fyhr, evenemangsproducent för Aura Fest, säger att man från arrangörernas sida till och med gör mer än vad som krävs med tanke på coronaläget. En kvinna i prickig blus står i Kuppisparken och ler. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

Finland är det första nordiska landet som häver restriktioner för evenemang med över 500 deltagare. Fyhr säger att hon uppskattar att myndigheterna tror på att det på ett säkert sätt går att ordna även stora evenemang.

- Man måste ju såklart beakta det allmänna smittläget i landet, men här är läget just nu under kontroll och då går det att ordna evenemang på ett säkert sätt.

Hygienen sköts noggrannare än vanligt. Bord och stolar desinficeras kontinuerligt under kvällen, skräp förs bort från området och toaletter städas flera gånger under kvällen. Dessutom finns det många punkter med desinfektionsmedel på området.

En dunk med handdesinfektionsmedel.
Desinfektionsmedel finns överallt på festivalområdet. En dunk med handdesinfektionsmedel. Bild: Maj Lundström/Yle festivaler,Aura Fest

- Vi har även ett stort antal ordningsvakter på området som säger till åt besökare som inte följer restriktionerna. Dessutom har vi lappar med riktlinjer och anvisningar uppsatta överallt på området.

Sist och slutligen är det ändå besökarna som är ansvariga för att följa reglerna, men vi har gjort vårt allra bästa för att se till att alla är medvetna om vad som gäller.
― Jenna Fyhr, evenemangsproducent

Tidigare i veckan sa Tommi Mäki, promotor för Aurafest, att festivalen kommer vara Åbos säkraste plats under helgen. Fyhr håller med om det påståendet.

- Jag tror absolut att det här är ett av de säkraste ställena i Åbo. Vi har gjort så mycket för att försäkra oss om att säkerheten ska upprätthållas. Jag tvivlar på att det har vidtagits lika många åtgärder någon annanstans i Åbo.