Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Änka som 25-åring, De gröna litar på sin Haavisto, från noll till framgång som biodlare på fyra år och drömmen om att göra hästbajs till en lönsam affär

Kristina Huhtasalo är klädd i en grön tröja och står framför en tegelvägg.
Kristina tänker att hon lever för två personer nu. Kristina Huhtasalo är klädd i en grön tröja och står framför en tegelvägg. Bild: Michaela Rosenback personporträtt,Kristina Huhtasalo

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Kristina och Jimmy gifte sig en gnistrande vacker vinterdag i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Inför 80 släktingar och vänner lovade de att älska varandra tills döden skiljer dem åt. Redan då visste de att Jimmys hjärncancer var obotlig. Kristina blev änka som 25-åring: “Vi gifte oss för jag ville visa Jimmy att jag finns där ända till slutet”

De gröna beslutsfattarna har högt förtroende för utrikesminister Pekka Haavisto. Yle-enkät: Haavisto har starkt stöd inom De gröna - brottsmisstankarna har inte minskat på populariteten

"Vi hade räknat med allt, utom coronan" - Lina Mahfoud har inte träffat sin dotter på sex månader. Den andra februari lämnade Lina Mahfoud Marocko. Maken Souhail och deras dotter Amina blev kvar. I början av maj skulle Lina resa tillbaka för att hämta hem dottern. Men så blev det inte.

I takt med naturen och tiden - italiensk ingenjörsstudent sadlade om och blev biodlare. På fyra år har Luca Bianchi gått från att aldrig haft med bin att göra, till att studera dem på internet till att nu kunna stoltsera med att leverera ekologisk honung till en italiensk restaurang med Michelinstjärna i den världskända pilgrimsorten Loreto.

Lantbrukare uppmuntras att investera i biogas. I Hyvinge har den drömmen förverkligats, och hästavföring från ridstallen blir till bränsle på gårdens biogasanläggning. Men att våga satsa på biogas kräver samarbeten och en ordentlig efterfrågan på marknaden. När blir hästbajs och hönsspillning en lönsam affär? Pandemin medskyldig till att bromsa biogasens framfart

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes