Hoppa till huvudinnehåll

"Vi hade räknat med allt, utom coronan" - Lina Mahfoud har inte träffat sin dotter på sex månader

Lina Mahfoud.
Lina Mahfoud har inte träffat sin make och dotter på sex månader och ännu vet hon inte när det blir möjligt att resa till Marocko. Lina Mahfoud. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby,Inreseförbud

Den andra februari lämnade Lina Mahfoud Marocko. Maken Souhail och deras dotter Amina blev kvar. I början av maj skulle Lina resa tillbaka för att hämta hem dottern. Men så kom coronan.

Nu har Lina inte träffat sin man eller dotter på ett halvt år.

- Det går, jag vet ju att Amina har det bra. Men visst saknar jag dem och det kommer dåliga dagar. Tyngst är ovissheten, jag vet inte när jag får se dem igen, säger Lina Mahfoud.

Nekandes uppehållstillstånd

I januari lämnade Souhari Mahfoud Finland sedan han fått besked om att han ska deporteras till Marocko.

Samtidigt som Souhail Mahfoud fick avslag på sin ansökan om asyl så belades han också med ett tre år långt inreseförbud till Finland.

Familjen hoppades på att Migrationsverket skulle beakta deras ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeskäl. Men det beslutet dröjer. Därför valde Lina att följa Souhail till Marocko tillsammans med deras gemensamma dotter.

Lina skulle återvända till Marocko i början på maj för att hämta Amina, men coronapandemin ställde alla planer på ända.

Lina Mahfoud.
Lina och Souhail Mahfoud tillsammans med dottern Amina i Marocko. Lina Mahfoud. Bild: Privat. familjeåterförening

För dyra biljetter

Lina har skjutit fram sin semester flera gånger i väntan på att kunna resa till Marocko. Nu skulle det i princip vara möjligt att resa sedan reserestriktionerna delvis hävts och det åter går flyg till Marrakech. Nu är problemet istället biljettpriserna.

För att ta sig till Marocko måste Lina ta sig till en stor europeisk flygplats och just nu kostar biljetterna från Berlin till Marrakech nästan två tusen euro, en väg.

- Det största problemet nu är att hitta möjliga resvägar och sen de dyra biljettpriserna. Jag måste vänta några veckor till på mera humana biljettpriser, säger Lina.

Tog beslutet att lämna dottern med pappa

När Lina och Amina följde med Souhail till Marocko var returbiljetter bokade för både mor och dotter. Några dagar innan hemresan beslöt Lina att dottern får stanna kvar i Marocko.

- Jag kunde inte ta henne ifrån honom, Jag märkte att han mådde dåligt och blev orolig och jag visste varför. Det var för att han skulle skiljas från Amina, säger Lina.

Lina säger att Amina alltid haft en nära relation till sin pappa och att beslutet därför inte var så svårt. Familjen beslöt att Amina skulle vistas växelvis i Finland och i Marocko, i ungefär tre månaders intervaller.

Lina tänkte att hon åker hem, jobbar och tar hand om sina två äldre barn som bor hos henne varannan vecka.

- Jag planerade att jobba intensivt de veckor jag inte har barnen och spara pengar, säger Lina.

Lina Mahfoud.
Amina öppnar ett paket med leksaker och kläder från familjen i Finland. Lina Mahfoud. Bild: Privat foto. familjeåterförening

Ingen möjlighet till försörjning i Marocko

I Marocko tar Souhail hand om Amina och det finns ingen reell möjlighet för honom att få ett jobb som skulle försörja dem. Amina och Souhail är beroende av att Lina skickar dem pengar.

Lina hade tänkt skicka hemvårdsstödet till familjen i Marocko, men det drogs in. Om man vistas längre än tre veckor utomlands så räknas vistelsen inte som en semesterresa och då har man inte rätt till hemvårdsstöd.

Drog in barnbidraget

Nu har Folkpensionsanstalten också dragit in Aminas barnbidrag två månader i rad. De vill veta när Lina tänker hämta hem Amina.

- Jag har försökt förklara att hon inte har flyttat utan helt enkelt inte kan komma hem på grund av pandemin. De frågar mig varför jag inte hämtat hem henne. Trots att jag förklarat varför upprepade gånger, säger Lina.

Samtidigt som de drog in Aminas barnbidrag så drog de också in de äldre brödernas barnbidrag. I juni beslöt sig FPA till slut för att betala ut barnbidraget och Lina hoppas på att det ska lösa sig också den här månaden.

Träffade mamma igen

Amina och Souhail bor i hans familjs hus i en stad 80 kilometer utanför Marrakech. När Souhail återvände till Marocko i januari hade han inte träffat sin familj på över tolv år.

- Souhails mamma kramade och pussade mig och tackade mig för att jag fört hem hennes son igen. De är varma och härliga människor som tog emot mig med öppna armar, säger Lina.

Lina säger att det inte uppstod några kulturkrockar med Souhails familj, de är förstående och accepterande.

- De frågade mig och Souhail hur de ska få mig att trivas och om jag tycker att de beter sig konstigt.

I Marocko äter man oftast med händerna och en brödbit till hjälp. Souhails mamma funderade om Lina vill äta separat för att inte behöva se på när resten familjen äter med händerna.

- Men jag ville ju anpassa mig till deras seder. Den sista veckan av besöket använde jag inte längre någon gaffel, säger Lina och skrattar.

Lina Mahfoud.
Varje dag umgås familjen genom videosamtal. Lina Mahfoud. Bild: Privat foto. familjeåterförening

Videosamtal är räddningen

Räddningen just nu är videosamtal. Fler timmar om dagen umgås Lina, Souhail och Amina online. För femton år sedan hade den möjligheten inte funnits.

- Då hade jag inte klarat av att lämna Amina. Så fort hon ser mig på skärmen ropar hon mamma, mamma och vill att vi ska sjunga och klappa i händerna, säger Lina.

Lina pratar finska med Amina, men Amina pratar numera mest arabiska. Lina håller på att lära sig flera ord på arabiska för att dottern ska förstå henne.

- Egentligen är det bra att hon lär sig arabiska nu. Det är svårt att lära sig det språket senare. Finska och svenska kommer hon att lära sig här i Nykarleby.

När Amina återvänder till Nykarleby blir situationen den omvända. Då blir det videosamtal på arabiska med pappa.

Hamnat i ett moment 22

Siktet är inställt på att Souhail ska återförenas med sin familj i Nykarleby så snart som möjligt. Men det tar tid. Familjen har väntat i tio månader på besked om Souhail kan beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeskäl.

Lina säger att inreseförbudet är ett stort bekymmer. Det står i vägen för en återförening.

Familjen har också ansökt om att man ska häva inreseförbudet. Men Lina säger att chanserna är små. Myndigheterna häver endast inreseförbud i exceptionella fall.

Souhail och Lina Mahfoud.
Lina och Souhail tillsammans i Nykarleby innan han måste återvända till Marocko. De tänker inte ge upp även om de måste vara åtskilda i tre år. Souhail och Lina Mahfoud. Bild: Yle/Mikaela Löv Nykarleby,utvisning

Fortsätter kämpa tillsammans

Lina hoppas att hon snart kan hämta hem sin dotter. Amina behöver vaccineras och kontrolleras av en neurolog eftersom hon har en cysta i hjärnan och en inopererad shunt för att minska trycket i huvudet. Stiger trycket för mycket så är Aminas liv i fara.

Hittills har Amina mått bra.

- Amina har inga symptom. Men symptomen kan komma snabbt och då är det bråttom. Det är klart att det känns oroande om hon blir sjuk i Marocko, säger Lina.

Familjen fortsätter att kämpa för en återförening. Nu har det gått ett halvt år av Souhails inreseförbud, det betyder att två och ett halvt år återstår.

- Vi hade räknat med att det kunde gå så här, det enda vi inte kunde förutse var coronautbrottet. Vi måste ju orka, vi har inget val, säger Lina Mahfoud.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten