Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot Karlebys stadsdirektör Stina Mattila: "Det här ska utredas grundligt"

Karlebys stadsdirektör Stina Mattila.
Karlebys stadsdirektör Stina Mattila. Karlebys stadsdirektör Stina Mattila. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén stina mattila,Karleby

Karlebys stadsdirektör får kraftig kritik för sin ledarstil i tidningen Keskipohjanmaa. Anonyma källor hävdar att hon ropar och hotar med uppsägning. Till Yle säger Mattila att hon önskar att dessa saker kunde diskuteras öppet på arbetsplatsen.

Anonyma källor hävdar för tidningen Keskipohjanmaa (bakom betalmur) att Karlebys stadsdirektör Stina Mattilas ledarstil är osaklig.

Tidningen har intervjuat sju anonyma personer. Det ska handla om nuvarande och tidigare arbetstagare samt politiker.

Högljudda utbrott

En del av dem hävdar att Stina Mattila ropar och hotar med uppsägning. En person som hör till stadens ledande tjänstemän påstår att Mattila leder genom rädsla ("Kokkolaa johdetaan pelolla").

En tidigare arbetstagare beskriver Mattilas ledarstil som förvirrande. Enligt hen fick Mattila emellanåt högljudda utbrott mot ledande tjänstemän.

Mattila: Prata hellre öppet om saker

Till Yle säger Stina Mattila att man kan och bör utvärdera och kritisera ledningsarbete. Utgående från responsen kan man ändra tillvägagångssätt, och här är stadsdirektörens arbete inget undantag, enligt Mattila.

- När det gäller samverkan i en arbetsgemenskap, speciellt gällande förmansarbete, upplevs saker på olika sätt. Det vore väsentligt att också kritiken kan ges i gemenskapen, via de kanaler som finns. Jag förringar inte anonym kritik men det är svårt att göra konkreta förändringar så länge man inte pratar öppet om saken i arbetsgemenskapen, skriver Mattila i ett mejl.

- Jag är ledsen över att man i arbetsgemenskapen upplever att man inte vågar prata om saker. Under de senaste två åren har vi utvecklat arbetsskyddet och sätten på vilka man kan ge intern respons. Det är sorgligt att man i ett så här viktigt ärende inte kunnat eller velat använda sig av dessa sätt, skriver Mattila.

"Kommer säkert att leda till förändringar"

En del av de som Keskipohjanmaa intervjuat menar också att Mattila blandar sig i och detaljstyr på de lägre nivåerna. Mattila svarar att hon tar tag i saker noggrant men att hon också lyssnar uppmärksamt på de som kan sin sak.

- Så här pass tuff kritik kommer säkert att leda till förändringar i hur jag uttrycker mig, säger Mattila till Yle.

Enligt personaldirektör Eija Pienimäki har det inte gjorts någon anmälan till arbetsskyddet gällande stadsdirektörens beteende. Påståendena kom som en överraskning för Pienimäki.

Politikerna diskuterar saken

Kritiken har lett till att stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges ordföranden och fullmäktigegruppernas dito möts på måndag för att diskutera ärendet.

- Vi går igenom vad dessa påståenden är och varifrån de kommer. Det här ska utredas grundligt, säger stadsstyrelsens ordförande Reino Herlevi (C).

Även Herlevi överraskades av kritiken.

- Mattila leder på ett annorlunda men bra sätt. Ekonomin sätts i skick och det föredragande arbetet fungerar, säger Herlevi.

Stina Mattila valdes till Karlebys stadsdirektör i april 2016.

Texten är en översättning av Keskipohjanmaa-lehti: Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilaa johtamistyyli arvostellaan epäasialliseksi: "Huutoa ja pelolla johtamista" skriven av Iina Kluukeri. Översättning av Joni Kyheröinen.

Läs också