Hoppa till huvudinnehåll

Många unga i bostadskö i Borgå och Sibbo - men situationen är inte lika illa som för några år sedan

runebergsgatan i borgå
En del av föreningens bostäder finns i centrum av Borgå, på Runebergsgatan. runebergsgatan i borgå Bild: YLE/Chanette Härus Borgå,östnyland

Att det inte direkt finns något överflöd av billiga hyresbostäder i Borgå är inget nytt. Situationen verkar ändå inte vara lika illa som för några år sedan.

- I Borgå har vi ett fyrtiotal unga i kö, och i Sibbo cirka 20 personer. En del av dem har akut behov av att hitta bostad, säger Marika Kaitaranta.

Hon är verksamhetsledare för Ungdomsbostadsförbundets avdelning i Borgå och Sibbo, NAL Itä-Uusimaa. Tidigare kallades föreningen Borgå ungdomsbostäder.

NAL Itä-Uusimaa har sammanlagt 80 bostäder i Nickby i Sibbo samt i Pepottriangeln och centrum av Borgå.

- Tidigare år har vi haft fler sökande än vad vi har nu. För omkring fyra år sedan kunde det vara hundra personer i kö till bostäderna i Borgå, säger Kaitaranta.

Hon tror att utbudet av bostäder har ökat de senaste åren.

- I Borgå finns det många privatpersoner och andra hyresvärdar som hyr åt unga, säger Kaitaranta.

Hon har inte märkt av att antalet bostadsansökningar skulle ha ökat mot hösten, men många unga har ringt och frågat om köerna.

- Jag ber dem alltid skicka in en ansökan, säger Kaitaranta.

Hur länge det kan ta innan de köande kan tänkas få en bostad är svårt att säga.

- Ibland kan det gå jättesnabbt, ibland tar det längre tid, säger Kaitaranta.

Mer stöd behövs

Det verkar alltså bli lättare att hitta boende i Borgå, men det finns ännu brister.

- För personer som behöver sådant stöd som vi inte kan ge så finns det inte riktigt något utbud. Till exempel för en person med ett akut missbruksproblem finns det ganska minimalt med service i Borgå och Sibbo, säger Kaitaranta.

I NAL Itä-Uusimaas bostäder får unga bo tills de fyller 35, men särskilt på studieorten Borgå flyttar folk oftare ut. Föreningen ger både boenderådgivning och -handledning.

Dessutom finns det skilda företaget NAL Palvelut som kan erbjuda nödinkvartering åt unga som till exempel har blivit utkastade hemifrån

För att kunna få hjälp med boendet av dem ska man först kontakta stadens socialtjänster.

Läs också