Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Vårdpersonal vittnar om tuff coronavår – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

En sjukskötare tvättar händerna i ett badrum. I spegeln syns två sjukskötare som bär ansiktsskydd.
Våren har varit allt annat än normal för vårdpersonal. En sjukskötare tvättar händerna i ett badrum. I spegeln syns två sjukskötare som bär ansiktsskydd. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkarundersökningar,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum,desinfektion,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,ansiktsskydd,handtvagning,handhygien

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Hemvårdarna lugna inför en eventuell andra coronavåg

Nyckelpersoner inom vården vittnar om sin tuffa coronavår som präglades av en ständig ängsla.

– Vi var chockade. Det fanns många otydliga direktiv i början. Vi var rädda för att bära in smittan hem till svaga äldre. Våra klienter säger att de inte känner igen oss, som människor, bakom ansiktsskydden, säger Cecilia Holmén som är sjukskötare inom hemvården i Borgå.

Hon säger att coronaviruset kom som en chock och att hon minns att de körde runt i stan för att söka efter skyddsutrustning. "Ingen förstod hur bråttom det var", säger hon.

Vårdpersonal känner sig bättre rustade inför en eventuell andra coronavåg och hösten.

Matallergier bland barn har blivit mer sällsynta

Matallergier är inte lika vanliga bland barn som det var tidigare. Endast 3–9 procent av finländska barn har någon form av matallergi.

Det här beror bland annat på att det i dagens läge rekommenderas att barn får äta fast föda tidigare.

Ett barn häller mjölk i sina flingor.
Mjölk hör till en av de vanligaste allergierna bland barn. Ett barn häller mjölk i sina flingor. Bild: Marja Väänänen / Yle coronavirus,COVID-19,Hemundervisning,hemundervisning,barnfamiljer,Aku Ankka (serietidning),mjölk,ekologisk mat,Valio

De vanligaste matallergierna bland barn är mjölk, ägg och spannmål. En stor del av allergierna är milda och endast någon procent har svår allergi. Det är också vanligt att allergierna försvinner med åldern.

I dagens läge äter rekommenderas det att barn äter allergiframkallande livsmedel inom de gränser som symtomen tillåter. Det är inte bra att undvika livsmedlet helt om man inte har svåra symtom.

Ny utmanare i Centerns ordförandekamp att vänta

En till person ger sig in i ordföranderacet inom Centern enligt Yles uppgifter. Det handlar om vice ordförande Petri Honkonen.

Han ska i dag hålla en presskonferens i riksdagen där han redogör för "aktuella frågor inom Centern". Han väntas alltså meddela om sin kandidatur i dag.

Riksdagsledamot Petri Honkonen, Centern.
Petri Honkonen är Centerns vice ordförande. Riksdagsledamot Petri Honkonen, Centern. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Petri Honkonen

Centerns nuvarande ordförande Katri Kulmuni vill fortsätta på posten. Hon har hittills en bekräftad utmanare – Annika Saarikko.

Estlands ambassadör i Finland avgick: "Han är inte helt uppriktig i sin bedömning"

Estlands ambassadör i Finland, Harri Tiido, avslutade sin karriär med att kritisera sin egen regering i hårda ordalag i en intervju med Svenska Yle.

Helt uppriktig i sin bedömning av situationen är han nog inte, skriver Gustaf Antell, Svenska Yles medarbetare i Estland.

Estlands Helsingforsambassadör Harri Tiidi sitter i en soffa med ambassadens skylt bredvid sig.
Harri Tiido talade om sin avgång som ambassadör i en intervju med Svenska Yle. Estlands Helsingforsambassadör Harri Tiidi sitter i en soffa med ambassadens skylt bredvid sig. Bild: Patrick Holmström Estland,ambassadörer,Harri Tiido

Antell säger att Tiido överdriver och förenklar när han säger att en försämrad relation mellan Finland och Estland beror på att det högerpopulistiska partiet Ekre är med i Estlands regering.

– Ekre har inte förändrat Estlands utrikes-, EU- eller Finlandspolitik på något relevant sätt. Ett större problem än Ekre för Estland är faktiskt utrikesminister Urmas Reinsalu, skriver Antell.

Microsoft bekräftar ryktena – försöker köpa del av Tiktok

Under helgen har Tiktok florerat i nyheterna igen. Först meddelade USA:s president Donald Trump att han planerar förbjuda appen i landet och sedan spreds rykten om att Tiktok och Microsoft har förhandlat om en affär.

Nu bekräftar den amerikanska teknologijätten att man vill ta över Tiktoks engelskspråkiga verksamhet.

En telefon och ett par hörlurar ligger på ett persikofärgat bord. På telefonen syns olika appar, bland annat Tiktok och Instagram.
Tiktok är en av världens populäraste appar. En telefon och ett par hörlurar ligger på ett persikofärgat bord. På telefonen syns olika appar, bland annat Tiktok och Instagram. Bild: Alamy / All Over Press TikTok,TikTok,mobilapplikationer,mobilapplikation,Applikation,screenshot,sociala medier,Instagram,Facebook,app

Microsoft och Tiktok har förhandlat redan i några veckor. Förhandlingarna lades på is efter Trumps kommentar om ett förbud. Nu fortsätter förhandlingarna och de väntas vara klara senast den 15 september.

Enligt de senaste uppgifterna ska Vita huset ha deltagit i förhandlingarna.

Dagens väder

Regn- och åskskurar förekommer fortfarande. Annars mest halvklart till mulet. Det är mellan 18 och 23 grader varmt, mest svag vind.

I Lappland växlande molnighet och någon regnskur. Det är mellan 15 och 21 grader varmt, svag vind.

Läs också