Hoppa till huvudinnehåll

Norska hälsomyndigheterna stramar åt reglerna som gäller kryssningar efter förra veckans coronautbrott – koncernchef på Hurtigruten: ''Vi har gjort fel''

Bild på svart, rött, vitt kryssningsfartyg i hamn. I bakgrunden syns berg.
Kryssningsfartyget anlöpte hamnen i Tromsø i fredags. Bild på svart, rött, vitt kryssningsfartyg i hamn. I bakgrunden syns berg. Bild: EPA-EFE/All Over Press Hurtigruten

Det norska rederiet Hurtigruten stoppar alla kryssningar efter coronautbrottet på kryssningsfartyget MS Roald Amundsen, meddelar man i ett pressmeddelande. Utbrottet uppdagades i fredags efter att fartyget anlöpte Tromsø efter kryssningar till och Svalbard.

Hittills har 41 personer bekräftats vara smittade. Av dem ingår 36 personer i fartygets besättning, och fem är passagerare.

386 passagerare från 69 kommuner har satts i karantän, och kartläggningen av alla dem som varit ombord på fartyget under de två senaste veckorna pågår fortsatt.

Kryssningsstoppet gäller fartygen MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Spitsbergen, såväl i och utanför norskt farvatten.

Hurtigrutens ruttrafik mellan Bergen och Kirkenes påverkas ändå inte.

Norsk polis utreder också händelsen, uppger norska medier.

Passagerarna fick veta om utbrottet i fredags

På Hurtigruten är man ledsen över det skedda, och koncernchefen lovar bära ansvaret fullt ut.

– Det är en allvarlig situation för alla som berörs. Vi har inte varit tillräckligt bra och vi har gjort fel.

Hurtigruten går nu igenom händelseförloppet, men menar att en första utvärdering av läget visar på att flera interna processer varit bristfälliga.

Det norska folkhälsoinstitutet anser att Hurtigruten kan ha brutit mot landets coronaregler eftersom man inte testade fartygets besättning. Alla passagerare som varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna har satts i karantän.

Passagerarna fick först veta om coronautbrottet efter att redan ha lämnat fartyget, alltså två dagar efter att det första fallet uppdagades.

– Passagerarna borde ha nåtts av informationen tidigare, säger Line Vold på det Norska folkhälsoinstitutet till NRK.

Hurtigruten ville inte att informationen kommer ut

I e-postmeddelanden till tidningen VG framgår det ändå att man från Hurtigrutens sida inte velat gå ut med det skedda då det i onsdags stod klart att en passagerare smittats.

Hadsel kommun, där den smittade kommer från, var tydliga med att informationen skulle ut.

I kommunens pressmeddelande framgår det ändå bara att en person på en inlandsresa smittats, inte att personen varit ombord på ett Hurtigrutenfartyg.

– Hurtigruten önskar att informationen inte kommer ut. Det efter samtal med deras kommunikationsansvariga, de vill ha kontroll över det här själva, skrev en ansvarig läkare på kommunen i ett e-postmeddelande till Norska folkhälsoinstitutet.

Nya restriktioner för kryssningar

Med anledning av coronautbrottet på Hurtigrutenfartyget stramar nu den norska regeringen åt restriktionerna som gäller kryssningsfartygen.

Kryssningar med över 100 resenärer sätts tillfälligt på is, i åtminstone 14 dagar. Det medan norska myndigheter utreder Hurtigrutenutbrottet, meddelar landets hälsomyndigheter.

Förbjudet gäller inte övrig skeppstrafik eller ruttrafik.

Artikeln uppdaterades 3,8 klockan 16.22 med stycket om att Hurtigrutten inte ville att informationen skulle gå ut i onsdags, och 17.41 med stycket om nya restriktioner för kryssningar.

Källor: NRK, VG, TV2

Läs också