Hoppa till huvudinnehåll

Pojkar börjar få HPV-vaccin i höst – ger skydd mot flera olika cancerformer

En pojke vaccineras.
Tidigare har endast flickor fått HPV-vaccin, men från och med i höst ska pojkar också vaccineras. Bildsättningsbild. En pojke vaccineras. Bild: All Over Press vaccin,vaccinering,influensavacciner,vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,mässlingsvaccin,HPV-vaccin,Mässlingsvaccin

Från och med i höst börjar pojkar vaccineras för papillomviruset. Till en början erbjuds pojkar i årskurs 5–9 det så kallade HPV-vaccinet, rapporterar Yle Uutiset.

Den första dosen (av två) av vaccinet kommer i framtiden att ges till pojkar i årskurs 5. För tillfället vaccineras endast flickor för papillomviruset (HPV), främst för att skydda mot cancer i livmoderhalsen.

HPV orsakar ändå betydligt flera former av cancer, så som cancer i munhålan, svalget och i ändtarmsöppningen, penis, slidan eller i de yttre könsdelarna.

– Informationen om hur många former av cancer som papillomviruset leder till har ökat, säger överläkare Ulpu Elonsalo vid Institutet för hälsa och välfärd.

"När både flickor och pojkar vaccineras kan viruscykeln avbrytas mer effektivt"

Till en början kommer alltså HPV-vaccinet att rekommenderas för alla pojkar i årskurs 5–9, men sedan kommer pojkar att få första dosen av vaccinet samtidigt som flickor – det vill säga i årskurs fem.

HPV-vaccinet introducerades i det nationella vaccinationsprogrammet för flickor år 2013. Drygt 70 procent av alla flickor vaccinerar sig.

Vaccinet skyddar mottagaren från papillomviruset, men vaccination förhindrar också spridningen av viruset. Vaccinationer av pojkar ger också extra skydd för flickor.

– En papillomvirusinfektion är ofta ganska långvarig och då smittar också personen under en längre tid. När både flickor och pojkar vaccineras kan viruscykeln avbrytas mer effektivt, säger Elonsalo.

Viruset sprids oftast genom sex

Papillomviruset sprider sig lätt. Viruset sprids genom att hud och slemhinnor kommer i kontakt med varandra, oftast genom sex. Kondom ger inte ett fullständigt skydd för viruset eftersom viruset också kan överföras bland annat från huden runt könsorganet.

– Det finns olika typer av papillomviruset och en del av dem orsakar cancer. En annan del av dem kan orsaka infektioner på huden och slemhinnorna. De uppträder som vårtor och vårtliknande formationer, det vill säga kondylom, säger Elonsalo.

80 procent av befolkningen smittas allvarligt av viruset någon gång under livet utan vaccin. Vaccinet är det bästa sättet att bekämpa cancer som orsakas av viruset.

HPV-vaccin för pojkar och flickor kan stoppa 300 cancerfall per år

HPV-vaccinering av såväl flickor som pojkar kan leda till närmare 300 färre cancerfall i Finland varje år enligt en arbetsgrupp. Drygt 200 av fallen är cancer som drabbar kvinnor och resten män.

Till den här siffran kommer man om 70 procent av flickor och pojkar vaccineras.

Papillomviruset leder oftast till livmoderhalscancer bland kvinnor och cancer i tonsillerna bland män.

– HPV-vaccinet är viktigt eftersom många av cancerformerna kan nå långt innan de märks, säger Elonsalo.

Vaccinationstäckningen väntas vara lägre till en början

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att pojkarna tar HPV-vaccinet så tidigt som möjligt – hellre i lågstadiet (klass 5–6) än i högstadiet.

– I ung ålder genererar kroppen antikroppar mot papillomviruset bättre än vid en äldre ålder, säger Elonsalo.

Pojkar får HPV-vaccin i över 20 länder. Institutet för hälsa och välfärd hoppas att så många pojkar som möjligt vaccinerar sig.

– Till en början, före det här blir bekant, kan vaccinationstäckningen vara lägre och med tiden ökar den. Vi vill naturligtvis att så många unga som möjligt vaccinerar sig för att få ett eget direkt skydd mot cancer som orsakas av papillomvirus.

Vaccinet ges oftast i samband med hälsogranskning i skolan. Coronaläget har ändå påverkat tidtabellerna för hälsogranskning och kan påverka höstens vaccinationstidtabell.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Poikiakin aletaan rokottaa papilloomavirusta vastaan – HPV-rokote suojaa useilta viruksen aiheuttamilta syöviltä skriven av Elisa Kallunki. Översättning och bearbetning: Märta Nummenmaa.