Hoppa till huvudinnehåll

Bomb exploderade under bil i Torneå i natt – hyrbilen användes av Gränsbevakningsväsendet

En grå väg med en cykelbana bredvid i Torneå
Bilen stod parkerad vid sidan av vägen Aarnintie. En grå väg med en cykelbana bredvid i Torneå Bild: Juuso Stoor / Yle Torneå,Gränsbevakningsväsendet

I stadsdelen Pudas i Torneå detonerade en bomb strax före klockan ett natten till tisdagen. Bomben hade placerats under en hyrbil. Lapplandspolisen utreder fallet som sabotage och brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Enligt Yle Uutiset är det fråga om en hyrbil som Gränsbevakningsväsendet har använt.

– Det är frågan om en omärkt hyrbil som var parkerad vid sidan av vägen, säger kaptenlöjtnant Tommy Håkans på Västra Finlands sjöbevakningssektion till Yle.

Explosionen skedde på Aarnintie i ett område med flervåningshus. I Pudas finns bostäder som hyrs ut till gränsbevakare som arbetar vid västgränsen.

Polisen är förtegen om händelsen. Man uppger att utredningen ännu är i inledningsskedet och man därför inte ger ut mer uppgifter om händelsen. Myndigheterna uppger inte om någon skadats vid explosionen och inte heller om attacken riktats mot Gränsbevakningsväsendet.

Ber allmänheten om tips

Polisen efterlyser nu observationer på personer och fordon som rört sig på Aarnintie och Thurevikinkatu i Pudas klockan 00–01 den 4 augusti.

Observationerna kan riktas till Lapplandspolisen på telefonnumret 029 546 6481 eller per e-post rta.lappi@poliisi.fi.

Källa: Lapplandspolisen, Yle Uutiset, STT

Artikeln uppdaterades med mera info och ny bild 4.8.2020 klockan 15.42.