Hoppa till huvudinnehåll

Sexualbrottsling misstänks för nya övergrepp mot barn - den 46-åriga mannen har två domar i bagaget och över 60 offer

Kyltti.
Helsingfors hovrätt har redan dömt mannen till fängelse vid två tillfällen. Kyltti. Bild: Yle/Nella Nuora

Mannen, som är född på 1970-talet, misstänks nu för åtminstone 15 fall av sexualbrott mot minderåriga pojkar. Mannen har redan två gånger dömts till fängelse för sexualbrott mot barn, skriver Yle Uutiset.

Båda gångerna överklagade mannen Helsingfors tingsrätts domar till hovrätten. Den senaste domen föll i Helsingfors hovrätt år 2014. Då dömdes mannen till tio års fängelse för flera fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn och för att ha köpt eller försökt köpa sexuella tjänster av unga.

Tiden för frihetsberövandet före domen hade avräknats från fängelsestraffet, men straffet skulle ändå räcka till hösten 2022.

Man kan villkorligt frigivas från sitt fängelsestraff ifall man har utfört två tredjedelar av straffet, alltså i det här fallet efter ungefär sex års fängelse.

Mannen hade alltså antagligen tillstånd att avlägsna sig, eller så hade han placerats i frihet på prov eller var villkorligt frigiven när sexualbrotten som polisen nu utreder skedde.

- Den brottsmisstänkte misstänks ha utfört de första brotten redan under fängelsetiden, uppger utredningsledare och kriminalkommissarie Jutta Antikainen på Helsingforspolisen.

Mer än så vill inte polisen kommentera den pågående brottsutredningen.

Tiotals minderåriga offer

Under åren 2009-2012 förgrep sig mannen på 40 offer, som var i åldern 13-17 år. Helsingfors tingsrätt dömde år 2013 mannen till tio år och fyra månaders fängelse. Hovrätten sänkte därefter straffet något.

I tingsrättens dom framkommer det att mannen rest från Helsingfors till Lappland för att träffa offer eller tagit med sig offer på resorna.

Enligt domen har mannen erbjudit pengar och gåvor i utbyte. En del av offren hade haft kontakt med mannen under flera år, andra under några dagar. Offren hade upplevt svår ångest, depression, sömnlöshet och brist på koncentrationsförmåga efter händelserna.

Dömdes redan 2006

Den första domen fick mannen år 2006 i Helsingfors tingsrätt. Tingsrätten dömde mannen till tre års och sex månaders fängelse för flera fall av sexualbrott som involverade minderåriga. Mannen överklagade men hovrätten ändrade inte tingsrättens dom.

Mannen hade då gjort sig skyldig till 27 fall av sexualbrott mot minderåriga, såsom sexuellt utnyttjande av barn eller försök eller köp av sexuella tjänster av minderåriga personer. Antalet offer framgår inte i den delvis hemliga domen.

Brotten skedde mellan åren 2003 och 2006. Mannen bodde då i Vanda.

Han blev villkorligt frigiven i april 2008, och i mars 2009 började han begå sexualbrott igen.

Mannens handlingsmönster har sett likadant ut varje gång. Han har med hjälp av internet letat upp unga pojkar att ha könsumgänge med.

Över hälften av offren under 16 år

Just nu utreder polisen de nyaste fallen där mannen misstänks för tre grova fall av sexuellt utnyttjande av barn, för att ha köpt sexuella tjänster av unga och för fyra fall av sexuellt utnyttjande av barn.

De misstänkta brotten skedde i Helsingfors mellan 2018 och 2020. Alla offren är minderåriga pojkar. Över hälften av offren var vid brottstillfället under 16 år.

Polisen har totalt 15 brottsanmälningar som berör fallet.

Åtal ska väckas senast den 4 november.

Artikeln baserar sig på Seksuaalirikollista epäillään jälleen lapsiin sekaantumisesta – 46-vuotiaalla miehellä taustallaan kaksi vankilatuomiota ja yli 60 uhria skriven av Katri Kirsi. Texten är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.