Hoppa till huvudinnehåll

Spänd väntan i hemmen - skolstarten överskuggas av coronahotet

Kvinna i förgrunden skriver på bärbar dator, man i bakgrunden jobbar också på dator sittandes i en fåtölj.
Björn Ivarsson och Outi Elina Kansanen håller tummarna för att skolorna inte ska behöva övergå till specialarrangemang igen. Kvinna i förgrunden skriver på bärbar dator, man i bakgrunden jobbar också på dator sittandes i en fåtölj. Bild: Yle/ Heini Rautoma arbete,distansarbete

Skolorna startar igen nästa vecka i stora delar av landet. Utbildningsstyrelsen tror att det mesta går ungefär som vanligt, men skolorna bör vara beredda på att läget kan förändras.

I familjen Kansanen-Ivarsson i Helsingfors håller man tummarna för att skolorna inte ska behöva stänga sina dörrar igen under höstterminen på grund av coronaviruset.

- Jag hoppas att både skolan och hobbyer kan fungera åtminstone nästan normalt på hösten, säger Outi Elina Kansanen.

Till familjen hör föräldrarna Outi Elina Kansanen och Björn Ivarsson. Bägge jobbar vid ett universitet och kommer att utföra en stor del av arbetet hemifrån i närframtiden.

Familjens barn är 9-åriga Elsa. Hon har lätt i skolan och bra självdisciplin. Nästan lite för bra – föräldrarna oroade sig i våras om dottern fick tillräckligt frisk luft när hon satt som fastnaglad vid datorn dagen lång.

- Det är inte hälsosamt för ett barn att sitta på sitt rum framför skärmen hela dagen. Vi lärde oss att om det blir restriktioner igen så ska vi vara mer aktiva med att motionera utomhus, säger föräldrarna Kansanen och Ivarsson.

”Låt inte snuviga barn gå till skolan”

Föräldrarna önskar att skolorna, även om de stängde klassrumsdörrarna, i mån av möjlighet skulle ordna gymnastiklektioner utomhus.

Kansanen är väldigt nöjd med hur skolan hanterade distansundervsinsningen, men åt sin disciplinerade dotter skulle hon ha önskat mer feedback.

- Jag förstår att det var mycket extra arbete för lärarna i våras, så jag känner att jag inte riktigt kan be om det.

Det som Kansanen och Ivarsson däremot håller framme är önskemål om en strikt linje att inte låta sjuka barn gå till skolan.

- Om barn går snuviga till skolan leder det till att alla i familjen springer på coronatest, och föräldrar kanske tvingas stanna hemma från arbetet.

Viktigt att planera i förebyggande syfte

Smittosiffrorna för coronaviruset är för tillfället ganska låga och skolorna kommer i huvudsak att ordna närundervisning för eleverna.

Enligt Utbildningsstyrelsen är det viktigt att i förebyggande syfte ha färdiga planer för allt som har med digitala verktyg, skolmaten och distansundervisningen att göra - ifall att coronaviruset kommer tillbaka i stor utsträckning.

Utbildningsstyrelsen tror att skolorna har god beredskap, oberoende av hur smittoläget ser ut senare under hösten.

Några övergripande direktiv för användningen av ansiktsskydd finns ännu inte. Myndigheterna följer med smittoläget och riktlinjerna som ges från Institutet för hälsa och välfärd. Mer information är att vänta redan denna vecka.

Litar på lärarna, varav en del hotas bli permitterade

En iakttagelse som gjordes under våren var att elever som hade mer kontakt med skolan och fick mer undervisning i realtid upplevde att skolgången förlöpte bättre.

Vilken är lärdomen inför hösten, ifall att det igen blir aktuellt med mer distansundervisning?

- Jag litar på lärarens yrkeskunskap. Dels att se vad som kan göras i grupp, dels vad som kräver speciallärarens hjälp och om det krävs särskilda arrangemang för vissa elever. Behovet kan variera ganska starkt från elev till elev, säger Kurt Torsell, direktör för svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik vid Utbildningsstyrelsen.

Kurt Torsell är direktör vid Utbildningsstyrelsen.
Kurt Torsell är direktör för svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik vid utbildningsstyrelsen. Kurt Torsell är direktör vid Utbildningsstyrelsen. Direktör,Utbildningsstyrelsen,kurt torsell

Kommunernas ekonomi är trängd och en del planerar att permittera personal. Det kan också bli aktuellt med permitteringar av lärare, på en del håll till och med i höst.

- Eleverna har rätt till sin läroplansenliga undervisning. Hur man löser det här om man har lärare permitterade är en kommunal fråga, men det är inte en lätt kombination att sköta, säger Torsell.