Hoppa till huvudinnehåll

Tage Gustafsson i Hangö har varit yrkesfiskare sedan 1977: Det är ett sätt att leva

Man med havet i bakgrunden.
Få se nu hur det ska gå, säger yrkesfiskaren Tage Gustafsson och skrattar, gällande försöket att trappa ner. . Man med havet i bakgrunden. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,fiske,fiskeri,Fiskerinäringarna : fångst, handel, industri : tidskrift för kust- och havsfiske, fiskerinäringar m.m., bl. a. moderna fångstmetoder, fiskefartyg, bearbetning, behandling, lagring och transport av fisk, avsättning av fisk och fiskprodukter…,fiskare,Hangö,fiskaren tage gustafsson

Yrkesfiskare har blivit alltmer sällsynta i Finland. Tage Gustafsson från Hangö har sålt fisk på strömmingsmarknaderna i Helsingfors och Åbo i 35 år. Den som vill tillreda en god kryddfisk ska fokusera på saltet och sockret, är hans tips.

Som barn hade Tage Gustafsson inte yrkesvalet klart.

– Man hade aldrig fantiserat att man skulle börja, som i dagens läge, stå på Hangö torg och sälja abborrar, berättar Gustafsson, ombord på fiskebåten Cinderella i Kapellhamnen i Hangö.

Man på en fiskebåt.
Tage Gustafssons fiskebåt Cinderella är från 1987. Man på en fiskebåt. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,fiske,fiskeri,Fiskerinäringarna : fångst, handel, industri : tidskrift för kust- och havsfiske, fiskerinäringar m.m., bl. a. moderna fångstmetoder, fiskefartyg, bearbetning, behandling, lagring och transport av fisk, avsättning av fisk och fiskprodukter…,fiskare,Hangö,fiskaren tage gustafsson

Men han fick ändå redan som barn bekanta sig med fiskandet.

– Jag var i Rosala som sommarbarn med mormor och morfar. Där var jag nästan dagligen ut med jollen och det var fisk – det fanns inte så mycket annat att äta.

Fantastiskt jobb vid fint väder

För Tage Gustafsson är yrkesfiskandet ett sätt att leva. Ibland när det har blåst rejält till sjöss och till exempel stolen har flugit ut ur styrhytten, har han funderat varför han håller på med det här.

– Men när det var fint väder var det fantastiskt.

Sjöbod i rödmyllefärg.
En av Kapellhamnens sjöbodar i Hangö. Sjöbod i rödmyllefärg. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,fiske,fiskeri,Fiskerinäringarna : fångst, handel, industri : tidskrift för kust- och havsfiske, fiskerinäringar m.m., bl. a. moderna fångstmetoder, fiskefartyg, bearbetning, behandling, lagring och transport av fisk, avsättning av fisk och fiskprodukter…,Sjöbod,Hangö,kapellhamnen

Sedan 1977 har Tage Gustafsson livnärt sig på fiske.

– De sista åren är det mest fiskförädling och försäljning. Det har minskat och minskat med det där fiskandet hela tiden.

Svårt klara sig enbart på fiske i dag

Gustafsson tror det kan vara svårt i dag för någon att komma in i branschen och leva enbart på fisket.

Dagens system med kvoter för strömmingsfiske har ändrat på förutsättningarna för yrkesfiskarna jämfört med hur det var förr, säger Gustafsson.

– Du ska nästan ha en basinkomst för att ha råd att fiska.

– Men så där småskaligt med nät efter fjällfisk och sådant, bara man hittar fjällfisken och får den såld, så kan du livnära dig på fisket.

Man i en fiskebåt.
På fiskebåten Cinderella har Tage Gustafsson tillbringat många timmar. Det går att övernatta ombord. Man i en fiskebåt. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,fiske,fiskeri,Fiskerinäringarna : fångst, handel, industri : tidskrift för kust- och havsfiske, fiskerinäringar m.m., bl. a. moderna fångstmetoder, fiskefartyg, bearbetning, behandling, lagring och transport av fisk, avsättning av fisk och fiskprodukter…,fiskare,Hangö,fiskaren tage gustafsson

Hur ser framtiden ut för yrkesfiskarna i Finland?

– Det ser mörkt ut. Om du har stora, fina fiskevatten, kan du leva på fisket, men här på Hangö stads vatten är det ganska svårt att leva enbart på fisket. Och antalet fiskare minskar.

Strömming finns det gott om, flundran på väg tillbaka i Västnyland

Det finns inte fisk i dag på samma sätt som förr, berättar Gustafsson.

I de västnyländska vattnen finns det ändå relativt gott om fjällfisk, säger han.

– Flundran har lite visat sig, att den kommer tillbaka, och det tyder på att den har hittat snäckor.

– Gös kan komma på hösten.

– Abborre kan du nästan få året om, men då är det ett sökande.

Dessutom finns det mängder av strömming på vårarna, berättar Gustafsson.

Bojar, en pall och en bänk på en fiskebåt.
På fiskebåten Cinderella finns plats att hantera fisken. Bojar, en pall och en bänk på en fiskebåt. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,fiske,fiskeri,Fiskerinäringarna : fångst, handel, industri : tidskrift för kust- och havsfiske, fiskerinäringar m.m., bl. a. moderna fångstmetoder, fiskefartyg, bearbetning, behandling, lagring och transport av fisk, avsättning av fisk och fiskprodukter…

Försöker trappa ner

Yrkesfiskaren Tage Gustafsson gör försök att trappa ner.

Han försöker vara ledig varannan vecka.

– Få se nu hur det ska gå, säger han och skrattar. Någonting måste man ju ha att göra.

Klart är i varje fall att han inte längre kommer att vara med på strömmingsmarknaderna i Åbo och Helsingfors, höstmarknaden i Ekenäs och kvällstorget i Hangö.

Fisktävlingar påminner om idrottstävlingar

Tage Gustafsson har många gånger vunnit pris på strömmingsmarknaden i Helsingfors för sin kryddfisk.

Många tror att kryddorna är det avgörande, berättar han.

– Men kryddorna är en så liten del av det där, när du använder upp till 15– 20 procent salt och socker. Nog är det med salt och socker som man ska “spela”.

– Det är alltid en viss tid som fisken ska vara i tunna, och så ska du ha den en viss tid på burk så att den mognar när du lägger en ny sås på.

Gustafsson jämför tävlandet på strömmingsmarknaden i Helsingfors med idrottstävlingar, där idrottaren tränar in toppformen precis till tävlingsdagen.

– Precis när du far till Helsingfors ska fisken vara färdig.

För tillfället pågår kocken Micke Björklunds skärgårdsäventyr, där han vill hitta närproducerade råvaror. Vilket är ditt bästa recept du kunde ge kocken?

– Jag tror han kan nästan alla recept. Man behöver inte ge honom några recept. Men det vet jag i alla fall, att man alltid ska ha salt på fisken, trots att den simmar i saltvatten. Alltid när jag går ut och äta, så brukar jag ta fisk, om det finns. Ofta är den torr, utan salt, ingen sås, och smakar ingenting.

Läs också