Hoppa till huvudinnehåll

Teatersäsongen vid Åbo svenska teater kommer igen – teaterchef: "Vi har saknat vår publik"

Åbo svenska teaters huvudbyggnad.
Teaterföreställningar i coronatider kräver specialarrangemang för att föreställningarna ska fortlöpa på ett tryggt sätt. Åbo svenska teaters huvudbyggnad. Bild: Petra Ristola / Yle Åbo Svenska Teater,teaterhus

Efter en lång väntan kommer teatersäsongen i gång igen vid Åbo svenska teater. På tisdagen öppnades biljettluckan åter.

Teaterchef Jukka Aaltonen ser framemot den fysiska kontakten med publiken igen efter coronavåren, men önskar samtidigt att folk kommer ihåg att följa säkerhetsrekommendationerna.

- Vi har saknat vår publik och ser fram emot gemensamma, fina och trygga teaterupplevelser den här säsongen, säger teaterchef Jukka Aaltonen och önskar alla varmt välkomna på teater.

En man.
Jukka Aaltonen hoppas att puliken kommer ihåg att följa rekommendationerna. En man. Bild: Nina Bergman/Yle Jukka Aaltonen,Åbo Svenska Teater

Under coronavåren ordnade ÅST teater på distans och bjöd publiken på en inblick i skådespelarnas vardag. Enligt honom är distansteater inte jämförbart med traditionell teater trots att projektet varit lyckat.

- När det gäller teater så är det ju något som sker mellan publik och skådespelare. Det fysiska mötet mellan människor är viktigt och vi människor behöver det, påpekar Aaltonen.

Teatern betonar vikten av en trygg teaterupplevelse

Teaterföreställningar i coronatider kräver specialarrangemang för att föreställningarna ska fortlöpa på ett tryggt sätt. Städningen effektiveras, personalen använder handskar och ansiktskydd vid behov, de anställda stannar hemma vid sjukdomssymptom och alla iaktar god handhygien.

Åbo Svenska Teaterin katsomo
Platserna i teatersalongen har begränsats till 130 platser. Åbo Svenska Teaterin katsomo Bild: Petra Ristola / Yle Åbo Svenska Teater,teaterhus,Gradäng

Platserna i teatersalongen har begränsats till 130 platser. Detta gör det möjligt för publiken att hålla en och en halv meters avstånd under föreställningarna. Även risker för köbildning ses över.

- Hur folk beter sig i praktiken då de köar är ju en annan sak och hur pausservereingen ska fungera måste vi ännu fundera på, eventuellt kunde pauserna förlängas, säger Aaltonen.

"Konstens natt kommer vara väldigt nyttig för teaterns del"

Under Konstens natt som äger rum torsdagen den 13.8 i Åbo, kommer teatern ha två öppna repetitioner av pjäsen Hemåt över isen på Stora scenen vid Åbo svenska teater och ett kort utdrag ur barnpjäsen När farfar blev ett spöke på Hus Lindmans gård på Biskopsgatan i Åbo.

Interiör från Åbo svenska teater
Under Konstens natt kommer teatern kunna följa med hur coronaåtgärderna fungerar i praktiken. Interiör från Åbo svenska teater Bild: Yle/Philip Stenkula Åbo Svenska Teater,takkrona

Pjäsen Hemåt över isen är en skärgårdsberättelse och en kärlekshistoria som skildrar hur incidenterna som skedde för 100 år sedan ännu påverkar dagens skärgårdssamhälle.

Barnpjäsen När farfar blev ett spöke handlar om en liten pojke vars farfar har dött. I pjäsen träffar han sin farfar igen och de upplever sina gemensamma minnen igen. Det är en berättelse om minnen och hur man tar avsked.

- Konstens natt kommer vara väldigt nyttig för oss. Vi kommer kunna följa med hur coronaåtgärderna fungerar i praktiken och hur publiken beter sig då vi möter dem för första gången efter coronaavbrottet.

Viktigt att publiken tar ansvar

Också teaterbesökarna ombes att göra sin del för att det ska vara tryggt att gå på teater. Ifall man känner sig sjuk ska man inte gå på teaterföreställning. Biljetterna byts ut till en annan föreställning för hela teatersällskapet ifall någon i gruppen insjuknar.

Teatern uppmanar teatersällskap att lösa ut sina biljetter i förväg och komma i god tid till teatern innan föreställningar.

Samtidigt påminner personalen folk att fortsatt komma ihåg de allmänna rekommendationerna om god handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

En andra våg skulle vara en stor utmaning

- Jag tror att alla är ytterst nöjda och tacksamma ifall hösten fortlöper någotlunda normalt, säger Aaltonen.

En andra våg skulle vara utmanande för teaterns del. Det skulle innebära att teatern gjort mycket arbete i onödan och ekonomiskt skulle en utökad virusspridning vara fruktansvärd säger teaterchefen. Därför är det ytterst viktigt att folk följer restriktionerna.

- Att glömma bort coronakrisen är det värsta man kan göra just nu.

Aaltonen som själv tillbringat sommaren på stugan påpekar att det var oroväckande att komma tillbaka till stan då han upplever att många inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd längre.

Läs också