Hoppa till huvudinnehåll

Wärtsiläs jättebygge på Vasklot framskrider enligt planerna: ”Vi hade en väldigt gynnsam vinter”

Man i kavaj står framför en byggarbetsplats.
Bygget på Vasklot går enligt planerna, säger Wärtsiläs fastighetschef Tommy Grannas. Man i kavaj står framför en byggarbetsplats. Bild: Jakob Lillas / Yle Wärtsilä,smart technology hub

Under slutet av 2021 är det tänkt att Wärtsilä ska kunna flytta in i de nya lokalerna på Vasklot. Som det ser ut nu kommer tidtabellen att hålla, säger fastighetschef Tommy Grannas.

Det är en väldig konstruktion som reser sig på Vasklot. Småningom kan man börja ana konturerna av det som ska bli Wärtsiläs nya produktionshall, eller ”hubben” som den kallas.

”Hubben”, vars riktiga namn egentligen är Smart Technology Hub, är 225 meter lång, 146 meter bred, och har omkring 30 meter i takhöjd. Just nu reser man de sista rymdfackverkspelarna, varefter man ska börja lägga taket.

Byggarbetsplats bredvid en vägkorsning.
Fabrikens stålskelett byggs upp. Byggarbetsplats bredvid en vägkorsning. Bild: Jakob Lillas / Yle Wärtsilä,vasklot

Wärtsiläs fastighetschef Tommy Grannas berättar att arbetet så här långt fortskrider som planerat.

– Det ser riktigt bra ut. Vi hade en väldigt gynnsam vinter som gjorde det möjligt att hålla tidtabellen. I och med att vi har ganska mycket platsgjutet kräver det en del av miljön för att få det att funka.

Klart i slutet av 2021

Alldeles invid produktionshallen står den nya kontorsbyggnaden. Där har man redan inlett målnings- och inredningsarbetet. Ett kvarter bort har man påbörjat jordarbetet vid det som ska bli det nya logistikcentret.

Kontorsbyggnaden ska stå klar till våren. Slutgranskningen är planerad till slutet av maj.

– Tanken är att vi hinner inreda och göra de sista finjusteringarna nästa sommar, så efter semestrarna kan vi flytta in, säger Grannas.

Hela projektet ska vara klart i slutet av nästa år.

– Med den information vi har i dag ser det nog ut att lyckas.

Byggarna arbetar i grupper

Enligt Grannas har coronapandemin inte påverkat bygget i någon större mån.

– Själva byggarbetsplatsen är så pass stor att risken för smittspridning inte är överhängande.

Arkitektskiss av Wärtsiläs planerade byggnad i Vasklot.
Skiss över hur Wärtsiläs planerade teknologicentrum ska se ut. Arkitektskiss av Wärtsiläs planerade byggnad i Vasklot. Bild: Wärtsilä Wärtsilä,Skiss,wärtsilä vasa

Däremot har man tillsammans med huvudentreprenören arrangerat bland annat pauser så att arbetarna kommer i olika grupper. Den första gruppen dyker upp vid halv sju och den sista omkring en timme senare.

– På det viset kan vi separera grupperna, så att alla inte kommer på en gång, säger Grannas

För tillfället arbetar mellan 150 och 200 personer på bygget. Under vintern kommer antalet som mest att stiga till närmare 300.

En sak som coronan har påverkat är däremot kontakten med grannar till bygget. Under arbetets gång har man ordnat informationsmöten, där man har berättat vilket skede bygget är i och vad som är på kommande. Sedan våren har det här inte varit möjligt.

– När läget tillåter kommer vi att fortsätta med det, säger Grannas.

Allt under ett tak

När de nya lokalerna väl står klara kommer det att innebära en hel del förbättringar med tanke på Wärtsiläs verksamhet. En stor fördel är att alla kommer att befinna sig under samma tak.

– Team som rent fysiskt har funnits i separata byggnader kommer att kunna dela på bland annat resurser och utrustning, men framför allt idéer. Det här är ändå ett utvecklingscenter för Wärtsilä och att alla kan samarbeta är A och O, säger Grannas.

Bild från en byggarbetsplats.
En gavel på fabriksbyggnaden. Bild från en byggarbetsplats. Bild: Jakob Lillas / Yle Wärtsilä,vasklot

Dessutom underlättas även logistiken. Tanken är att det mesta av materialet både till och från produktionshallen ska färdas sjövägen i framtiden.

– Här är vi cirka femtio meter från kajen, och det underlättar också transporterna, säger Grannas.

Man har också nära till järnvägen som går längs med ytterfasaden.

Nya trafikarrangemang

Bygget kommer att innebära förändringar även för andra som rör sig på Vasklot. Den nya detaljplanen för området godkändes under våren.

En förändring är att Industrigatan kommer att stängas av. I stället öppnas en ny väg, vilket gör det möjligt att separera den tunga trafiken ner mot hamnen.

Enligt Grannas är nästa kritiska skede i byggprojektet att få tak på produktionshallen så att man kan inreda produktionslokalerna under vintern. Samtidigt borde man också komma igång med byggandet av logistikcentret.

Med tanke på bygget skulle Grannas inte tacka nej till ytterligare en mild vinter.

– Inte rent yrkesmässigt. Däremot är jag ju skidintresserad, så det är lite tudelat, säger han.