Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands rektorer anser att närundervisning är bra för skolbarnen – men tröskeln för att stanna hemma ska vara låg

gul vägg med klocka på gammalt skolhus, med höga vita fönster
Uppdaterade rekommendationer inför skolstarten. gul vägg med klocka på gammalt skolhus, med höga vita fönster Bild: Nilla Hansson/Yle Skola

Yle Åboland ringde runt till rektorer i Åboland för att kartlägga förberedelserna inför de uppdaterade coronadirektiven som gäller i och med skolstarten nästa vecka.

På tisdagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd och Utbildnings- och kulturministeriet om höstens rekommendationer för daghem och skolor. Enligt de nya direktiven är det närundervisning som gäller i och med skolstarten, men ifall närundervisningen inte kan ordnas på ett tryggt sätt kan grunskolorna temporärt övergå till andra lösningar liksom distansundervisning.

Rektor Aje Hollsten vid Amosparkens skola i Kimitoön säger att han hoppas att närundervisningen får hållas igång länge innan skolorna eventuellt måste återgå till distansundervisning igen.

Hollsten säger att man kommer att se till att de rutiner gällande hygien och säkerhetsavstånd som gällde på våren också följs nu då höstterminen startar.

Andreas Hollsten sitter vid sitt skrivbord och jobbar.
Aje Hollsten hoppas att närundervisningen får hållas igång länge Andreas Hollsten sitter vid sitt skrivbord och jobbar. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,högstadium,snus,Rektor,andreas hollsten

Ansiktskydd skulle försvåra kommunikationen mellan lärare och elever

Rektor Christa Andersson vid Sarlinska skolan i Pargas tycker det är okej med närundervisning igen och hoppas att coronavirusläget hålls lugnt. Enligt Andersson kommer man såklart ändå ha en del specialarrangemang gällande hygien, säkerhetsavstånd och skolmaten.

För både personal och elever i skolan gäller det att ha en låg tröskel för att stanna hemma om man uppvisar symptom eller är krasslig. Det är viktigt att lärare genast skickar hem elever som är sjuka i skolan.

ett munskydd med gula band
Enligt Christa Andersson skulle det vara svårt att använda ansiktsskydd i skolorna. ett munskydd med gula band Bild: Mostphotos/Patrick Daxenbichler Munskydd,ansiktsmask,andningsskydd,FFP2 mask,FFP3 mask

Också kommunikationen till hemmen blir ännu viktigare och vårdnadshavare har en viktig uppgift i att se till att inte skicka sina krassliga barn till skolan, säger Andersson.

Det är sannolikt att Institutet för hälsa och välfärd kommer ut med en rekommendation om att använda ansiktsskydd på offentliga platser. Enligt Andersson skulle det vara svårt att använda ansiktsskydd i skolorna, eftersom till exempel kommunikationen mellan lärare och elever skulle bli lidande.

- Det är svårt att prata med ansiktsskydd, säger hon.

Vårdnadshavarna bär också ett stort ansvar

Rektor för Sirkkala skola i Åbo, Elise Kurtén, är glad över att skolan kan återgå till det normala men hoppas också att läget fortsätter så.

- Vi måste givetvis hela tiden vara steget före. Vi i personalen måste ha en plan B om hur vi gör om läget förvärras igen.

elise kurtén i blommig skjorta med skog i bakgrunden
Elise Kurtén betonar vikten av att ha en plan B ifall läget förvärras. elise kurtén i blommig skjorta med skog i bakgrunden Bild: Yle/Jasmine Nedergård Rektor,elise kurtén

Skolan bär ett stort ansvar i processen att förebygga smittspridning, men Elise Kurtén säger att föräldrarna också bär ett ansvar över att upplysa barnen om hur de ska agera rätt då de hostar och snyter sig.

- Det är jätteviktigt att också prata om det hemma så att det inte bara är vi i skolan som tjatar. För visserligen gör vi det.

Också Kurtén understryker att tröskeln för att stanna hemma ska vara låg. Detta gäller både personalen och skolbarnen.

Lättare att hålla avstånd i liten skola

Rektor Sanna Järf vid Hitis-Rosala skola tror inte att närundervisningen kommer att bli ett problem i höst eftersom skolan är så liten och endast har åtta elever. Därför är det lätt att
hålla säkerhetsavstånd i utrymmena.

Däremot säger Järf att det är svårare att hålla koll på att barnen håller avstånd ute på rasterna när de leker. Men enligt Järf får man helt enkelt påminna eleverna om vilka regler som gäller.

Sanna Järf
Enligt Sanna Järf ska man påminna eleverna om att hålla avstånd ifall de glömmer bort det under rasterna. Sanna Järf Bild: Yle/Monica Forssell sanna järf

Det är också viktigt att eleverna stannar hemma om de känner sig sjuka men där ligger ansvaret på vårdnadshavarna att se till att inte skicka sina barn till skolan om de är sjuka. Tröskeln ska vara väldigt låg för att stanna hemma och det här är någonting man kommer att diskutera och informera föräldrarna om, säger Järf.

Närundervisningen är bra för elevernas sociala utveckling

Siw Westerback, rektor vid Dalsbruks skola, säger att det i princip är en bra sak att skolorna nu återgår till närundervisning. Speciellt eftersom läget gällande coronaviruset är så lugnt på Kimitoön just nu.

Enligt Westerback får eleverna mycket bättre stöd i närundervisningen jämfört med distansundervisningen och dessutom är närundervisningen bra för elevernas sociala utveckling.

Siw Westerback sitter vid en gammaldags pulpet.
Siw Westerback säger att eleverna får mycket bättre stöd i närundervisningen. Siw Westerback sitter vid en gammaldags pulpet. Bild: Monica Forssell/Yle person,siw westerback

Men liksom vid de andra skolorna säger Westerback att man kommer ha specialarrangemang gällande säkerhetsavstånd, hygien och mindre grupper.

- Man kanske får påminna barnen lite om reglerna, särskilt gäller det här när de leker ute.

Enligt Westerback är de ändå mycker mer förberedda på skolstarten nu i höst med coronaviruset jämfört med på våren då allt kom på en gång. Nu har de en massa fungerande system som de kan använda. Så skolstarten med närundervisning är positiv men kräver lite eftertanke.