Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset ser ut att aktiveras igen i Egentliga Finland - överläkare: De som rest utomlands följer inte rekommendationer om frivillig karantän

En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty".
Under den senaste veckan har 12 nya fall av covid-19 konstaterats i Egentliga Finland. En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty". Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Under det senaste dygnet har fyra nya fall av covid-19 konstaterats i Egentliga Finland. Totalt har 403 fall konstaterats i landskapet.

Coronaviruset ser ut att ha aktiverats i Egentliga Finland, konstaterar överläkare Esa Rintala vid infektionsavdelningen vid ÅUCS till Yle Turku. Under den senaste veckan har 12 nya fall konstaterats inom sjukvårdsdistriktet.

Enligt Rintala verkar utlandsresor vara den största källan till de nya bekräftade fallen av covid-19.

- Det som är gemensamt för alla de nya fallen är att de kan kopplas till utlandsresor. Folk har varit utomlands, kommit hem till Finland och insjuknat. Sedan har viruset spridit sig inom familjen, konstaterar Rintala.

Rintala: Glöm inte den självvalda karantänen efter din resa

Enligt Rintala har smittspårningen av viruset fungerat väl. Vid ÅUCS har man ändå lagt märke till att alla inte följer rekommendationerna om att försätta sig i karantänliknande förhållanden efter resan, säger Rintala.

- Är folk verkligen i karantän i två veckor efter utlandsresan? Det har kommit fram att en del inte har följt uppmaningen om frivillig karantän.

Enligt Rintala har det här lett till flera nya sjukdomsfall och det oroar honom.

Överläkare: Stora evenemang och utlandsresor bäddar för en andra våg

Överläkare Esa Rintala väntar också på den kommande helgen med skräckblandade känslor. Då har det gått en vecka sedan de första festivalerna ordnades i Åbotrakten.

- Ifall viruset har spridit sig, så kommer de fram ungefär inom en vecka, konstaterar Rintala.

Han hoppas att de större evenemangen inte kommer att vara en ny bidragande orsak till den ökande mängden smittade, såsom utlandsresorna nu varit.

Enligt Rintala är det ändå för tidigt att tala om en andra våg av coronaepidemin.

- Risken finns om man får resa utomlands, om man inte följer rekommendationerna för karantän och om stora evenemang ordnas. Det är alla ingredienser för en andra våg, konstaterar Rintala.

Artikeln baserar sig på Koronavirus aktivoitumassa taas Varsinais-Suomessa – ylilääkärin mukaan ulkomailta tulevat eivät noudata karanteenisääntöjä skriven av Eino Kossila. Översättning av Nora Engström.

Läs också